Torka kött

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Re: Torka kött

Inläggav Tigger » 13 feb 2016, 14:54

Nja kanske men fukthalten o luft ligger mellan 35 å 45%.
Torkat mycket kött förut så helt omöjligt ska det inte vara
Tigger
 
Inlägg: 845
Blev medlem: 19 nov 2009, 23:31
Ort: Filipstad

Re: Torka kött

Inläggav lsjonsson » 13 feb 2016, 16:05

Jag har aldrig mätt fukthalten i feb-mars.
Det är lättare att torka mindre bitar typ 3x3 cm ungefär men det behövs ca 3 v ändå innan det är torrt.
/Stefan
Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.
Användarvisningsbild
lsjonsson
 
Inlägg: 38122
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Emigrerat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten via Aneby och Luleå. HV71- & IFK Göteborgsupp.

Re: Torka kött

Inläggav Tigger » 13 feb 2016, 20:41

Jo, men jag tänkte testa.

Ingen som hade idéer kring det vita möglet?
Tigger
 
Inlägg: 845
Blev medlem: 19 nov 2009, 23:31
Ort: Filipstad

Re: Torka kött

Inläggav lsjonsson » 13 feb 2016, 22:54

Tigger skrev:Jo, men jag tänkte testa.

Ingen som hade idéer kring det vita möglet?


Gör så.

Nej, tydligen inte!
Provsmaka själv.
/Stefan
Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.
Användarvisningsbild
lsjonsson
 
Inlägg: 38122
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Emigrerat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten via Aneby och Luleå. HV71- & IFK Göteborgsupp.

Re: Torka kött

Inläggav Emppoo » 20 feb 2016, 18:48

Isjonsson! vilken tid på året brukar du hänga ut köttet på tork? Ännu tänker jag att det är för kallt, men i början av mars kanske? Befinner mig inom Haparanda kommun så ganska samma väder här som du har antar jag =)
Emppoo
 
Inlägg: 48
Blev medlem: 11 sep 2014, 21:02

Re: Torka kött

Inläggav lsjonsson » 20 feb 2016, 20:01

Emppoo skrev:Isjonsson! vilken tid på året brukar du hänga ut köttet på tork? Ännu tänker jag att det är för kallt, men i början av mars kanske? Befinner mig inom Haparanda kommun så ganska samma väder här som du har antar jag =)


Vädret är ju så knäppt nu för tiden. :(
I slutet på feb- början på mars allt beroende på vädret.
-1,6 ute just nu.
/Stefan
Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.
Användarvisningsbild
lsjonsson
 
Inlägg: 38122
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Emigrerat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten via Aneby och Luleå. HV71- & IFK Göteborgsupp.

Re: Torka kött

Inläggav 7mm är lagom » 20 feb 2016, 20:17

Tigger skrev:Jo, men jag tänkte testa.

Ingen som hade idéer kring det vita möglet?

Köper torkad korv av lokale viltslaktarn och han påstår att det vita möglet
som kan uppstå är ädelmögel och är som det ska vara.
Om möglet har annan färg bör korven kastas.
Det faktum att ett vapen är tillverkat är anledning nog att vilja ha det.
Användarvisningsbild
7mm är lagom
 
Inlägg: 1426
Blev medlem: 21 feb 2011, 13:31

Re: Torka kött

Inläggav Emppoo » 20 feb 2016, 21:38

lsjonsson skrev:
Emppoo skrev:Isjonsson! vilken tid på året brukar du hänga ut köttet på tork? Ännu tänker jag att det är för kallt, men i början av mars kanske? Befinner mig inom Haparanda kommun så ganska samma väder här som du har antar jag =)


Vädret är ju så knäppt nu för tiden. :(
I slutet på feb- början på mars allt beroende på vädret.
-1,6 ute just nu.


Kring 0:an nu, men enligt klart.se så ska det bli upp mot -13 under nästa vecka.. så avvaktar ännu :) Aldrig gjort detta förut så blir ett litet expriment, mycket bra tips har jag fått här i tråden iaf så det börjar vara rätt klart hur man bör gå till väga =)
Emppoo
 
Inlägg: 48
Blev medlem: 11 sep 2014, 21:02

Re: Torka kött

Inläggav lsjonsson » 20 feb 2016, 22:24

Emppoo skrev:
lsjonsson skrev:
Emppoo skrev:Isjonsson! vilken tid på året brukar du hänga ut köttet på tork? Ännu tänker jag att det är för kallt, men i början av mars kanske? Befinner mig inom Haparanda kommun så ganska samma väder här som du har antar jag =)


Vädret är ju så knäppt nu för tiden. :(
I slutet på feb- början på mars allt beroende på vädret.
-1,6 ute just nu.


Kring 0:an nu, men enligt klart.se så ska det bli upp mot -13 under nästa vecka.. så avvaktar ännu :) Aldrig gjort detta förut så blir ett litet expriment, mycket bra tips har jag fått här i tråden iaf så det börjar vara rätt klart hur man bör gå till väga =)


Ja, det 'är samma här nu.
Ja, det är bara att avvakta men visst har det dunkat ner -15-20 vid något tillfälle efter det att man har hängt ut köttet o det har gått bra men lite längre tid i regel.
/Stefan
Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.
Användarvisningsbild
lsjonsson
 
Inlägg: 38122
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Emigrerat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten via Aneby och Luleå. HV71- & IFK Göteborgsupp.

Re: Torka kött

Inläggav Tålsmarkaren » 25 feb 2016, 00:05

I morgon åker köttbitarna upp på tork. (Söderhamn)
Tålsmarkaren
 
Inlägg: 663
Blev medlem: 10 nov 2009, 14:20

Re: Torka kött

Inläggav lsjonsson » 25 feb 2016, 06:03

Happy.jpg
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
/Stefan
Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.
Användarvisningsbild
lsjonsson
 
Inlägg: 38122
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Emigrerat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten via Aneby och Luleå. HV71- & IFK Göteborgsupp.

Re: Torka kött

Inläggav Claes J » 26 feb 2016, 22:49

vilka bitar ska jag ta och skära upp för torkning? fransyska innerlår ytterlår karre på vildsvin lr fransyska rostbiff på kron lr fransyska älg :?
"Det är omöjligt att vinna en diskussion med en idiot, först drar han ner dig till sin nivå och där utklassar han dig med sin erfarenhet"
Claes J
 
Inlägg: 1034
Blev medlem: 04 jan 2003, 20:13
Ort: Borlänge

Re: Torka kött

Inläggav lsjonsson » 27 feb 2016, 08:52

Bogstekar men skär dom åt rätt håll, stekkött o då menar jag allt som är stekar.
Har även torkat rullen men den får man dela i 4 delar från en vuxen älg på längden.
/Stefan
Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.
Användarvisningsbild
lsjonsson
 
Inlägg: 38122
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Emigrerat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten via Aneby och Luleå. HV71- & IFK Göteborgsupp.

Re: Torka kött

Inläggav davvesk » 08 mar 2016, 20:51

Imorgon åker årets skörd ner i lagen sen ska det få hänga och safta till sig, Kör efter lsjonssons recept på lag nu för tredje året i rad så kan säga att jag är riktigt nöjd!

Har fått en liten vit hinna på köttet tidigare men fick förklarat för mig att det är salt som tränger ut, Har ätit och ingen i familjen har blivit sjuk iaf!
davvesk
 
Inlägg: 30
Blev medlem: 11 sep 2013, 18:10

Re: Torka kött

Inläggav karelsk blandning » 10 mar 2016, 20:57

_20160310_194927.JPG

Början.
_20160310_195053.JPG

_20160310_195144.JPG

Hjälpen man fick.
_20160310_195214.JPG

Imorgon blir de in i röken några timmar.
17hjärtan å några kött bitar.
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
karelsk blandning
 
Inlägg: 2345
Blev medlem: 25 jan 2008, 15:04
Ort: Norrbotten

Re: Torka kött

Inläggav lsjonsson » 11 mar 2016, 06:02

davvesk skrev:Imorgon åker årets skörd ner i lagen sen ska det få hänga och safta till sig, Kör efter lsjonssons recept på lag nu för tredje året i rad så kan säga att jag är riktigt nöjd!

Har fått en liten vit hinna på köttet tidigare men fick förklarat för mig att det är salt som tränger ut, Har ätit och ingen i familjen har blivit sjuk iaf!


Kul att du är riktigt nöjd med mitt recept.
Happy.jpg
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
/Stefan
Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.
Användarvisningsbild
lsjonsson
 
Inlägg: 38122
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Emigrerat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten via Aneby och Luleå. HV71- & IFK Göteborgsupp.

Re: Torka kött

Inläggav Canta » 12 mar 2016, 13:44

Sverige är långt ...........eller hur.
Nu när ni där uppe börjar hänga ut så tar vi in. Ett par dagar till så är vildsvinet nog klart här men blir kanske påskgodis. Redan hård yta. Läste att man inte ska äta rått vildsvinskött typ rökt/torkat om man inte fryst in först. Lugnt på den fronten för bitarna har varit infrysta först och alltid trikintestade så klart. Hänger alltid upp på nyårsdagen för att komma ihåg. Detta år inte inne alls vid köldknäpp. Blev väl lite stela ett tag men saltet i köttet gör att dom återtar noll-läge på noll-tid.
Bästa med torkat vildsvin är att man får ha det för sig själv. Finns nog nåt genetiskt att kvinnor inte äter av vilda grisar ........... bra det :wink:
http://www.forumbilder.com/image/0kF
http://www.forumbilder.com/image/0kT
Användarvisningsbild
Canta
 
Inlägg: 7691
Blev medlem: 07 sep 2008, 14:07
Ort: Uppland

Re: Torka kött

Inläggav lsjonsson » 12 mar 2016, 18:34

Canta skrev:Sverige är långt ...........eller hur.
Nu när ni där uppe börjar hänga ut så tar vi in. Ett par dagar till så är vildsvinet nog klart här men blir kanske påskgodis. Redan hård yta. Läste att man inte ska äta rått vildsvinskött typ rökt/torkat om man inte fryst in först. Lugnt på den fronten för bitarna har varit infrysta först och alltid trikintestade så klart. Hänger alltid upp på nyårsdagen för att komma ihåg. Detta år inte inne alls vid köldknäpp. Blev väl lite stela ett tag men saltet i köttet gör att dom återtar noll-läge på noll-tid.
Bästa med torkat vildsvin är att man får ha det för sig själv. Finns nog nåt genetiskt att kvinnor inte äter av vilda grisar ........... bra det :wink:
http://www.forumbilder.com/image/0kF
http://www.forumbilder.com/image/0kT


Hehe! Så sant så. Det ser ju bra ut. :D
Smakbiten som jag fick av dig var god. :D
/Stefan
Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.
Användarvisningsbild
lsjonsson
 
Inlägg: 38122
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Emigrerat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten via Aneby och Luleå. HV71- & IFK Göteborgsupp.

Re: Torka kött

Inläggav Karelskjämte » 12 mar 2016, 23:04

Nu åkte 15kg hjärtan ner i lagen! :D
1640. 6,5×55 Zeiss HD5 3-15×50
1640. 8×57 Vortex viper pst 1 - 4x24
Ruger 77 s / s 338wm Zeiss HD5 3-15×50
Brno 22LR Weaver Grand slam 3-10×40
Bettinzoli 12ga
Brno 104 12/7x57r Weaver 3-9×38
En arbetsdag är en förlorad jaktdag= en skit dag!
Användarvisningsbild
Karelskjämte
 
Inlägg: 2919
Blev medlem: 05 mar 2015, 22:03

Re: Torka kött

Inläggav lsjonsson » 13 mar 2016, 06:29

Karelskjämte skrev:Nu åkte 15kg hjärtan ner i lagen! :D


Skurna i lagom stora bitar?

Foton tack!
/Stefan
Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.
Användarvisningsbild
lsjonsson
 
Inlägg: 38122
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Emigrerat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten via Aneby och Luleå. HV71- & IFK Göteborgsupp.

FöregåendeNästa

Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster