Gåsrecept

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Gåsrecept

Inläggav MatsN » 05 nov 2007, 14:22

Är det nån som har ett bra recept på Kanadagås? Har en liggandes i frysen som jag tänkte käka upp. Viltreceptarkivet verkar borta, finns det nån liknande sida?
MatsN
 
Inlägg: 4227
Blev medlem: 19 jul 2005, 19:58
Ort: Lule(stumt å)

Inläggav MatsN » 06 nov 2007, 16:43

Ingen som käkar gås? Jaja, får väl koka den till hundarna då :roll:
MatsN
 
Inlägg: 4227
Blev medlem: 19 jul 2005, 19:58
Ort: Lule(stumt å)

Inläggav exabit » 06 nov 2007, 16:48

Jag har ett par grågåsbröst i frysen och skulle också uppskatta nåt tips.
/ Rikard

Blaser R8 Success Match 6,5x55
Sako AV Hunter 6,5x55
Sako Finnbear 30-06

Våga vägra 6,5 Douchemoor!
Användarvisningsbild
exabit
 
Inlägg: 14245
Blev medlem: 14 okt 2002, 20:08
Ort: Kungsbacka

Inläggav uproot » 06 nov 2007, 17:59

Jag har lagat gås en tiotalet gånger det blir lätt segt laga det i ugnen men ta ut det när det har nått 55 grader och det kommer att stiga till ca 60 grader av värmen i ytterköttet
Skär i tunna skivor servera med en lite sötare sås gärna stekt fläsk till
det mest lyckade jag gjort har varit gåsbullar kryddade med de vanliga viltkryddorna
Nästa gång jag ska fixa gås ska den socker saltas i två dygn sedan snabbstekas det ska bli mycket intressant.
[url=http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f=22&t=69177][b]det EXKLUSIVA NORDISKA SAFARISÄLLSKAPET[/b][/url]
Användarvisningsbild
uproot
 
Inlägg: 4207
Blev medlem: 04 nov 2003, 19:27
Ort: Göteborg

Inläggav Longo » 07 nov 2007, 07:20

kalops på gås funkar fint
eller grilla inlindade i bacon samt i foliepaket funkar även i ugn..


Brässerad Kanadagås på asiatiskt sätt med karljohansvamp, stekt sidfläsk, bondbönor och stekta brysselkålsblad


1 gåsbröst med ben
3 msk socker
5 dl torr sherry
2 dl mörk fågelbuljong
4 msk mörk soja
1 kanelstång
4 stjärnanis
15 hela korianderfrön
5 cm skivad, skalad ingefära
3 vitlöksklyftor
½ dl vegetabilisk olja
Maizena
salt och peppar

Tillbehör
6 karljohanhattar, gärna frysta
3 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
12 små lökar
2 kvistar rosmarin
3 msk smör
1 ½ dl vitt vin av god kvalité
100 g skalade bondbönor
100 g tärnat sidfläsk eller bacon
6 brysselkål
2 msk smör
salt och peppar


1. Ta fram en gjutjärnskastrull, salta och peppra fågelköttet, bryn det runt om i olja.

2. Ta upp köttet och tillsätt sockret. Låt sockret karamellisera en aning.

3. Tillsätt sherryn och fågelbuljongen. Låt koka tills det återstår två tredjedelar. Lägg tillbaka fågelköttet, tillsätt alla övriga ingridienser utom Maizena. Koka upp, lägg på ett lock och sätt in i 150º i ugnen 2?3 timmar. Håll koll så att det inte kokar torrt. När köttet är rejälj mört, ta upp det och håll det varmt. Sila brässeringsfonden och red av med Maizena (skulle det vara för lite fond, tillsätt mera fågelbuljong) Skär upp köttet, smaka av såsen med salt och peppar.


Servering
1. Skala lök, schalottenlök och vitlök, finhacka schalottenlöken. Grovhacka rosmarinen. Smält smör i en kastrull. Tillsätt lök, schalottenlök, vitlök, rosmarin och karljohanhattarna och bryn snabbt. Tillsätt vinet och låt sjuda på svag värme så att vinet kokar in i svamparna. Vänd dem några gånger under tillagningen. Dela svamparna i tårtbitar.

2. Blanchera brysselkålsbladen i kokande vatten några sekunder och kyl den sedan i isvatten. Stek sidfläsket knaprigt i lite smör, tillsätt resten av smöret, lägg i bondbönorna, karljohansvampen samt brysselkålsbladen. Lägg en liten hög på tallriken tillsammans med köttet och såsen, servera gärna en potatispuré till.
Medlem i Tungungklubben

Om du alltid gör som du alltid gjort.
Så blir det alltid som det alltid blivit.
//Andreas
Användarvisningsbild
Longo
 
Inlägg: 1548
Blev medlem: 22 aug 2003, 14:39
Ort: Timrå

Re: Gåsrecept

Inläggav bg » 26 jan 2009, 23:16

Grannen som är kock fixade till 3 kanadicker förra helgen vet ej exakta receptet men dom låg och puttlade i gjutjärnsgryta i 4 timmar med lite lök och grejjor i tror jag ( hela bröst och lår) har aldrig ätigt det innan men kan bara säga att det var hur gott som helst.Om det finns intresse kan jag fixa detaljerna.
Medlem i N.T.K - NioTreKlubben
Tysk Jaktterrier,Borderterrier
Lammhult
sweden
bg
 
Inlägg: 1002
Blev medlem: 25 dec 2003, 17:50

Re:

Inläggav börje » 26 jan 2009, 23:39

Heineken skrev:Ingen som käkar gås? Jaja, får väl koka den till hundarna då :roll:

Klokt, ifall det är en gammal gås så passar den bättre åt hunden ärn åt dej själv.
Jag brukar tillreda dom i stekpåse i ugnen, fyllda med lite grönsaker/frukt. Några skivor bacon gör att dom inte blir alttför torra, men ska dom bli bra, ska det vara ungfågel.
Börje
Jakt är livet
Våga Vägra Varg!!
Finnstövaren Kempin Maija
Grållorna Körttilakian Ella (RIP), Karpaasin Marta o Karpaasin Zazza
Vähäsalon Penni (RIP)
Ordförande i Gnist´s beundrarskara
Ät inte den gula snön!
Wåga Wägra Hen
Användarvisningsbild
börje
 
Inlägg: 55484
Blev medlem: 16 aug 2004, 02:04
Ort: Finland, West Coast

Re: Gåsrecept

Inläggav Smyge » 27 jan 2009, 00:40

Jag gjorde en gryta på en kanadagås jag sköt. Jag vet inte om det va receptet eller om gåsen va riktigt gammal när jag sköt den... Hur som helst är min rekommendation att koka den till hundarna :wink: Det va bland det seeeegaste jag ätit. Gott va det inte heller. Hade ändå kryddat ordentligt. Men som sagt unga gåsar smakar nog bättre, denna såg lite blek ut i färgerna.
short actions baby
Användarvisningsbild
Smyge
 
Inlägg: 7413
Blev medlem: 13 jan 2008, 05:18
Ort: Södermanland

Re: Gåsrecept

Inläggav tjurögat » 28 jan 2009, 00:43

Det gamla mjölktricket gör underverk med gåsköttet, jag lovar. Lägg filéerna i mjölk i kylen 1-2 dygn, skölj av och tillaga.

Jag brukar skära ner köttet i mindre bitar och göra en mastig gryta som jag reder av med grädde. Kolla recept på olika viltgrytor och byt bara ut annat kött till gås.

Givetvis är unggås att föredra.

/M
375 H&H, 8X57JS, 6,5X55, 260 Rem, 22 lr och tolv.
Användarvisningsbild
tjurögat
 
Inlägg: 333
Blev medlem: 07 feb 2006, 16:15
Ort: Lilla London

Re: Gåsrecept

Inläggav Stix » 28 jan 2009, 01:33

Krydda med fikon, bacon, äpplen, smör, salt o peppar. Behåll gärna kappan på och smörstek i hög temp för krispig yta innan ugnen. Ett alt som fungerar bra är att köra kryddorna med bacon o allt i en matberedare till en pasta som du pressar in under skinnet eller fyller gåsen med.
Kör sedan upp gåsen till 70grader i låg temp (150) Sila av skyn, häll i massa grädde o lite sv vinbgele o du får en grym sås.
Fokus..
Stix
 
Inlägg: 484
Blev medlem: 17 mar 2008, 02:28
Ort: Halmstad, Ulricehamn

Re: Gåsrecept

Inläggav makke » 30 jan 2009, 07:34

Skjut aldrig ledare gåsen den kan vara up emot 20 år och oätlig. Skjut på gässen långt ut och bak där flyger dom unga. En ung gås blir jätte god i ungnen brukar tillaga den enligt samma recept som tam gås. När vi någon gång skjutit riktigt många har vi rökat brösten riktigt gott på mackan.
Användarvisningsbild
makke
 
Inlägg: 1775
Blev medlem: 28 feb 2007, 21:10
Ort: Kvidinge,Skåne

Re: Gåsrecept

Inläggav Urika » 30 jan 2009, 13:57

bg skrev:Grannen som är kock fixade till 3 kanadicker förra helgen vet ej exakta receptet men dom låg och puttlade i gjutjärnsgryta i 4 timmar med lite lök och grejjor i tror jag ( hela bröst och lår) har aldrig ätigt det innan men kan bara säga att det var hur gott som helst.Om det finns intresse kan jag fixa detaljerna.


Kolla det, vore kul att höra.! Har lite grågås i frysen.
Urika
 
Inlägg: 477
Blev medlem: 04 feb 2006, 10:42
Ort: Smålandskusten

Re: Gåsrecept

Inläggav henkeflax » 07 feb 2009, 14:37

Ett gott tips är att lägga gåsbrösten i vitlöksmarinad en natt eller 2 och sen lägga dom på grillen..Bara att köpa en färdig marinad på ica om man inte har kunskap eller ork att blanda till en egen.
Men det gäller att inte grilla dom för länge för det blir så jäkla tort och segt då. Gärna lite små rosa i mitten av bitarna. Sen servera med potatiskorketter eller klyftisar och en kall vitlöksdipp... Riktigt nice vill jag lova...
Tack för alla andra tips! måste provas!
henkeflax
 
Inlägg: 41
Blev medlem: 26 jan 2009, 23:08
Ort: Karlskrona

Re: Gåsrecept

Inläggav je_hunter » 08 okt 2015, 22:52

( Ok, detta blir ett ganska hyfsat tråd lyft, men vad fan.)
Mitt tips är att mala gåsköttet och sedan göra taco på köttfärsen. Då slipper man problemet med segt kött, samt eventuella problem med en smak som inte alla gillar. Tacokryddorna döljer all gåssmak! :D
Sauer 303 XT, 8*57
Valmet 212, 12/12 + 308/12 + 222/12
Wachtel
je_hunter
 
Inlägg: 643
Blev medlem: 18 aug 2008, 19:12
Ort: Lidköping

Re: Gåsrecept

Inläggav jagarndamp » 09 okt 2015, 00:26

I skinkpåse över natten, med morötter, lever, hjärta, lök och sånt inuti. Blir inte segt :D och så gör man sås av köttsaften och grädde+salt, peppar och vad man nu vill tillägga :D


Jag bor i Finland
Älä löi, en ole hurrit
Användarvisningsbild
jagarndamp
 
Inlägg: 8019
Blev medlem: 01 mar 2012, 09:24
Ort: Finland

Re: Gåsrecept

Inläggav honken » 09 okt 2015, 07:40

Rökt gåsbröst är fantastiskt. Annars gör jag gryta med lök och morötter. Gärna lite äppeljuice i också. Låt det puttra i 4 timmar så blir köttet kanon.
Användarvisningsbild
honken
 
Inlägg: 1907
Blev medlem: 17 apr 2006, 17:09

Re: Gåsrecept

Inläggav tecno » 09 okt 2015, 08:41

Håller med honken att rökta bröst är smaskens. Marinera efter tycke och smak.
mvh tecno

Tikka T3 Sp+RCC Carbon 50S+IOR 3,5-18x50

Projekttrådar:
DS sida/sida ala tecno >>bygge i 9.3x57RSE<<
Hos mig köper du Dolphin Partmaster CAD/CAM
Användarvisningsbild
tecno
 
Inlägg: 5546
Blev medlem: 21 nov 2006, 20:27
Ort: Sparreholm / Sörmland

Re: Gåsrecept

Inläggav nuke » 09 okt 2015, 09:29

Nästa gås jag skjuter ska bli confiterad. Säkraste sättet jag vet för att slippa torrt och segt kött.

/M
HVA 649 kal 9,3x62
Lincoln 2000 TM kal 6,5x55-12/12-12
HVA 310X 12
Benelli M2 12
BRNO CZ 453 Varmint 22lr
Askrikes Snöyra "Spock" jaktlab
Bivråkens Athos "Gromit" jaktlab
Användarvisningsbild
nuke
 
Inlägg: 1304
Blev medlem: 15 sep 2008, 19:37
Ort: Linköping

Re: Gåsrecept

Inläggav potatiskastare » 09 okt 2015, 09:37

Lufttorkade bröst skurna i lövtunna skivor är fint. Annars rekommenderar jag att göra färs och blanda typ 25% baconhack i smeten. Bacon gifter sig smakmässigt väldigt bra med kanadagås. Blir finfina burgare :)

Jag tycker confitering är trevligt men jag känner mig lite skurkig som förbrukar så mycket olja. Eller finns det nåt man kan oljan till efteråt?
Bleifrei – profitieren statt diskutieren
Brenneke
Användarvisningsbild
potatiskastare
Moderator
 
Inlägg: 10574
Blev medlem: 12 nov 2002, 21:37
Ort: Västergötland

Re: Gåsrecept

Inläggav nuke » 09 okt 2015, 09:47

Confitera annat i samma olja går bra. Eller bara använda som smaksatt olja.

/M
HVA 649 kal 9,3x62
Lincoln 2000 TM kal 6,5x55-12/12-12
HVA 310X 12
Benelli M2 12
BRNO CZ 453 Varmint 22lr
Askrikes Snöyra "Spock" jaktlab
Bivråkens Athos "Gromit" jaktlab
Användarvisningsbild
nuke
 
Inlägg: 1304
Blev medlem: 15 sep 2008, 19:37
Ort: Linköping

Nästa

Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst