Vildsvin Bismak

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Vildsvin Bismak

Inläggav KMS » 15 jun 2019, 14:30

Skönt en liten galt för två månader, könsmogen men ganska liten så bedömer att den ej var så gammal.
Den hade ganska mycket fett på sig och jag tog med en del fett när jag malde färsen.
Det första måltiderna jag tillagade så kände jag inget men nu när jag gjorde köttbullar så har vissa köttbullar fått en väldigt obehaglig bismak.
Svårt att beskriva det riktigt, vet inte hur "galtsmak" smakar.

Det jag reagerar på är att bara vissa köttbullar fått denna bismak och andra smakar helt ok.

Sätter sig galtsmaken bara i vissa delar av köttet?

Eller är det kanske fettet som gör det?

Vore trevlig att veta om det bara beror på fettet, då kan man ju undvika det nästa gång...
KMS
 
Inlägg: 20
Blev medlem: 02 dec 2014, 20:44

Re: Vildsvin Bismak

Inläggav rajonbh » 15 jun 2019, 15:01

Brunstsmaken är ingen liten bi-smak. Den behöver man inte fundera på om man känner. :)
Men har faktiskt bara upplevt det en enda gång på kanske 300 grisar.

Däremot sitter det 2 körtlar/små blåsor på magen som är lätt att snitta till om man är lite oförsiktig när man flår, och det brukar lukta en del när de rinner ut. Skulle mer tro att du fått lite av detta på en del av späcket.
Användarvisningsbild
rajonbh
 
Inlägg: 719
Blev medlem: 10 nov 2008, 10:38
Ort: Småland

Re: Vildsvin Bismak

Inläggav lone_wolf » 15 jun 2019, 15:05

Åtminstone hjortfett kan smaka illa men inte själva köttet. Har ingen erfarenhet av vildsvin men gissar att det fungerar på samma sätt.
Baikal Margo, CZ Shadow, CZ-75b, CZ-Kadet, Ruger MK II, Tokarev-T33, Glock-17, Sako A7, Uronen Precision AR-15, Benelli Supernova, Saiga-12, Baikal-IJ18, Ruger SR-22, Custom 22, Sako Quad HB, Mosin-Nagant M91, Iver-Johnson 16, FN .22 short.
lone_wolf
 
Inlägg: 505
Blev medlem: 29 jul 2013, 15:10

Re: Vildsvin Bismak

Inläggav Jämtlasse » 15 jun 2019, 18:07

Jo, ibland kan det smaka lite väl mycket svin. Löste det genom att äta mer älg! Har ätit mig less på vildsvin. Har aldrig fått någon med galtsmak/lukt även fast jag skjutit i brunst.
/Lars.
Jämtlasse
 
Inlägg: 1905
Blev medlem: 14 nov 2014, 21:51

Re: Vildsvin Bismak

Inläggav turbo87 » 15 jun 2019, 18:29

Samma för mig förra året, en liten galt. Smakade inte gott alls bedömde också att det var för att den var under könsmognaden.
Vänsterskytt!
Blaser R8 success 8x57js Delta hd 1-6x24
AZ 1900 lux 308W Delta hd 2,5-15x56
AZ kombi 12/6,5x55
Beretta 682 gold E adj
Anschutz 64r 22lr Leupold vx-II 4-12x40
turbo87
 
Inlägg: 845
Blev medlem: 27 mar 2006, 09:43
Ort: Norrköping

Re: Vildsvin Bismak

Inläggav pettz » 15 jun 2019, 20:44

Inte säker det är i ditt fall, men något att tänka på är de små körtlarna. Man vill inte äta dem.
Två syns lätt i ljumsken. Finns även två i bakdelen, och fyra i bogen. Inte bra om de hamnar i färsen.
Bättre fråga och verka dum, än att vara dum och inte fråga.

Sauer 303 9,3x62 Diavari 3-12x56 bel
Krieghoff trumf dural 12-12/6,5x55. Duralyt bel
Tikka T3 30-06 z6i 5-30x50
Beretta urika2 SpeedBead
Krico 22wmr.
Cg 3000

Tjt x2
Franz
Iza
Användarvisningsbild
pettz
 
Inlägg: 2889
Blev medlem: 30 apr 2009, 08:13
Ort: Borås

Re: Vildsvin Bismak

Inläggav nissesbror » 15 jun 2019, 21:57

Efter som bara vissa smakar ’konstigt’ så tror jag att det är fettet i färsen som har härsknat och det bara på de ställena i påsen som varit exponerade för syre de andra delarna av färsen har klarat sig..

Hade det varit att det smakat orne så sitter det i allt!!
R93 Lyx .22 Wmr std/6,5x55 std (15mm)/30-06 oktagon/340 Wby semi oktagon
Hausken JD224
Z8i 2,3-18x56, Z6i 5-30x50, Z6i 1-6x24, Zeiss 6-24x72, Zeiss HT 3-12*56
krieghoff trumpf 12/7x57 Z6i 1-6x24
beretta 686
Användarvisningsbild
nissesbror
 
Inlägg: 4733
Blev medlem: 01 mar 2014, 16:52
Ort: V-götaland

Re: Vildsvin Bismak

Inläggav TekDr » 15 jun 2019, 22:07

nissesbror skrev:Hade det varit att det smakat orne så sitter det i allt!!


Inklusive stekpannan, köket, huset och allt annat man äger som råkat exponeras för härket


Skickat från min iPhone med Tapatalk
AVANCEZ
Användarvisningsbild
TekDr
 
Inlägg: 4061
Blev medlem: 19 feb 2014, 16:11
Ort: NV Skånes slätter, tidigare söder om Götet

Re: Vildsvin Bismak

Inläggav Magto » 01 aug 2019, 16:07

Jag åt under gårdagen en av de äckligaste måltiderna hittills. Det var en filé av en ung-galt. Filén smakade dött vildsvin. Ungefär så som det luktar när man tar ut dem. Tidigare har jag ätit en köttfärspaj gjort på grisens kött och den smakade bra. Kan det vara så att jag bara haft otur med den biten filé? Bör jag tro att hela grisen är förstörd?
Magto
 
Inlägg: 54
Blev medlem: 28 maj 2018, 08:57

Re: Vildsvin Bismak

Inläggav Måsmacka » 01 aug 2019, 20:17

Magto skrev:Jag åt under gårdagen en av de äckligaste måltiderna hittills. Det var en filé av en ung-galt. Filén smakade dött vildsvin. Ungefär så som det luktar när man tar ut dem. Tidigare har jag ätit en köttfärspaj gjort på grisens kött och den smakade bra. Kan det vara så att jag bara haft otur med den biten filé? Bör jag tro att hela grisen är förstörd?


Var den buksjuten? Filén kan ta smak av buk/tarminnehållet eftersom hinnorna är i direkt närkontakt i bukhålan.
Medlem i N.T.K - NioTreKlubben
Användarvisningsbild
Måsmacka
 
Inlägg: 2150
Blev medlem: 22 sep 2006, 20:46
Ort: Småland

Re: Vildsvin Bismak

Inläggav Magto » 01 aug 2019, 21:01

Måsmacka skrev:Var den buksjuten? Filén kan ta smak av buk/tarminnehållet eftersom hinnorna är i direkt närkontakt i bukhålan.


Yes, tarmarna i den mådde inte så bra efter skottillfället.
Magto
 
Inlägg: 54
Blev medlem: 28 maj 2018, 08:57

Re: Vildsvin Bismak

Inläggav Magto » 01 aug 2019, 21:32

Vika styckesdetaljer borde man välja bort vid bukskott?
Magto
 
Inlägg: 54
Blev medlem: 28 maj 2018, 08:57

Re: Vildsvin Bismak

Inläggav börje » 01 aug 2019, 21:47

Bismak torde bero på honung :oops: :oops:
Ska du spara längre tid i frys så ska du inte ha med fettet, sen så är vacuum en fördel.
Jakt är livet
Våga Vägra Varg!!
Finnstövaren Kempin Maija
Grållorna Körttilakian Ella (RIP), Karpaasin Marta o Karpaasin Zazza Fi USH & Fi JCH
Vähäsalon Penni (RIP)
Ordförande i Gnist´s beundrarskara
Ät inte den gula snön!
Wåga Wägra Hen
Användarvisningsbild
börje
 
Inlägg: 56786
Blev medlem: 16 aug 2004, 02:04
Ort: Finland, West Coast

Re: Vildsvin Bismak

Inläggav Jämtlasse » 01 aug 2019, 21:57

Om den var bukad så luktade det säkert när du frös in också.
/Lars.
Jämtlasse
 
Inlägg: 1905
Blev medlem: 14 nov 2014, 21:51

Re: Vildsvin Bismak

Inläggav rajonbh » 02 aug 2019, 06:39

Inga egentligen, men filéerna kan man ta bort direkt när man hänger in grisen
Användarvisningsbild
rajonbh
 
Inlägg: 719
Blev medlem: 10 nov 2008, 10:38
Ort: Småland


Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster