Sida 1 av 1

Temperaturgräns för hängmörning?

InläggPostat: 21 okt 2018, 00:38
av Il Cattivo
Vid vilken maxtemperatur kan man låta köttet hängmöra? Jag har en matkällare som hör till lägenheten som nu håller 14 grader, är det för högt?

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

InläggPostat: 21 okt 2018, 01:05
av cmk
Jag har hängt så en gång (rådjur). Fegade ur efter två dagar, och styckade och frös in. Blev gott iaf.
Har även hängt sjöfågel så i 2.5 dygn. Blev inget fel där heller.

Men jag vet inte om jag skulle rekommendera det - 14 känns ju lite i varmaste laget. Även om det inte är så långt från 10-11 grader, som jag skulle känna mig helt bekväm med.

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

InläggPostat: 21 okt 2018, 05:52
av potatiskastare
14 är nog inte optimalt men fukten brukar vara ett större problem. Det braiga händer inuti köttet. Det dåliga händer på ytan. Kan du hålla torrt nog för att ytorna skall torka upp går det bra, annars kommer mögel, bakterier mm trivas. På det sättet är jordkällare sällan perfekta då de ofta är lite fuktiga.

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

InläggPostat: 21 okt 2018, 07:12
av locorod
Optimalt är ca 4 5 grader. Men 14 är absolut inga problem. Lukten avgör hur länge. Men 2 3 dygn funkar i regel. Som sagt är fukten mer avgörande.

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

InläggPostat: 21 okt 2018, 07:14
av greyling
Köp en sån här https://z-aim.com/slakt-vilthantering/t ... gmonterad/

Instämmer med PK - ej optimalt. Balkong?

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

InläggPostat: 21 okt 2018, 09:49
av potatiskastare
locorod skrev:Optimalt är ca 4 5 grader. Men 14 är absolut inga problem. Lukten avgör hur länge. Men 2 3 dygn funkar i regel. Som sagt är fukten mer avgörande.


Fast det får inte gå under +8 första dygnet.

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

InläggPostat: 21 okt 2018, 10:27
av greyling
potatiskastare skrev:
locorod skrev:Optimalt är ca 4 5 grader. Men 14 är absolut inga problem. Lukten avgör hur länge. Men 2 3 dygn funkar i regel. Som sagt är fukten mer avgörande.


Fast det får inte gå under +8 första dygnet.


10 grader inom 10 timmar är den tumregel jag lärt mig - dvs köttet ska inte ner under 10 grader första 10 timmarna. Tex ett flått rå eller liten gris som slängs in i en viltkyl med få plusgrader funkar inte.

Mörner (kul namn i sammanhanget) kan ju det här

https://svenskjakt.se/viltsmak/tillvara ... gnsgrader/

Tror den artikeln ger TS mer än våra högst lekmannamässiga goda råd.

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

InläggPostat: 21 okt 2018, 11:14
av Il Cattivo
Tack för svaren! Har tagit upp viltet (ourtagen gräsand) ur matkällaren nu och hängt på balkongen istället, men det betyder iaf att köttet definitivt inte gått under 10 grader på 10 timmar.

Hur ska jag tänka med solljus? Just nu är det mulet men ifall solen börjar ligga på, räcker det att skärma av kroppen från direkt solljus? Hänger i en viltsäck.

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

InläggPostat: 21 okt 2018, 13:40
av greyling
Il Cattivo skrev:Tack för svaren! Har tagit upp viltet (ourtagen gräsand) ur matkällaren nu och hängt på balkongen istället, men det betyder iaf att köttet definitivt inte gått under 10 grader på 10 timmar.

Hur ska jag tänka med solljus? Just nu är det mulet men ifall solen börjar ligga på, räcker det att skärma av kroppen från direkt solljus? Hänger i en viltsäck.


Det är ju varmt i solen så skärma av du.

Änder eller för den delen duvor, ripor å gäss tar jag själv och skär ut brösten samt i vissa fall låren. Lägger i kylen i en bytta efter nån dag i svale och sedan en vecka innan det vackas.

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

InläggPostat: 21 okt 2018, 14:45
av potatiskastare
greyling skrev:
potatiskastare skrev:
locorod skrev:Optimalt är ca 4 5 grader. Men 14 är absolut inga problem. Lukten avgör hur länge. Men 2 3 dygn funkar i regel. Som sagt är fukten mer avgörande.


Fast det får inte gå under +8 första dygnet.


10 grader inom 10 timmar är den tumregel jag lärt mig - dvs köttet ska inte ner under 10 grader första 10 timmarna. Tex ett flått rå eller liten gris som slängs in i en viltkyl med få plusgrader funkar inte.

Mörner (kul namn i sammanhanget) kan ju det här

https://svenskjakt.se/viltsmak/tillvara ... gnsgrader/

Tror den artikeln ger TS mer än våra högst lekmannamässiga goda råd.


+8 första dygnet har jag fått lära mig av folket på Dalsjöfors slakteri. Sedan kanske det inte är en exakt vetenskap men helt klart är att om det kyls för snabbt kan det bli till däcksgummi som knappt mjuknar ens av en köttkvarn. Det har jag själv upplevt av för kallt ställt kylrum. Samtidigt har jag skjutit älg när det var -15, under en tid då vi inte hade möjlighet att justera temperaturen. Det köttet blev såklart inte hängmörat ett enda något men det blev heller inte gummi.

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

InläggPostat: 21 okt 2018, 15:32
av pininhakan
Torrt och flugfritt.. är viktigast. 5-20 grader funkar lika bra i min bok.
Över 14 första dygnet helst.

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

InläggPostat: 21 okt 2018, 20:24
av Torpalasse
pininhakan skrev:Torrt och flugfritt.. är viktigast. 5-20 grader funkar lika bra i min bok.
Över 14 första dygnet helst.


Japp, flugor är det jävligaste av allt. Dom lägger ägg rätt genom viltsäcken.
Finns det risk för flugor hänger jag max 2 dygn oavsett temp.
I augusti styckar jag dagen efter skott.
Fåglar tar jag brösten på brickor i kylen några dar.