Sida 1 av 1

Är det någon som har ett bra recept på leverpastej?

InläggPostat: 10 okt 2018, 05:38
av Pebe
Jag blev bjuden på hemlagad leverpastej gjord på rådjur/kronhjortslever i Tyskland.
Super gott!
Så nu ska jag prova göra själv på älvkalvslever.
Det finns såklart många recept på nätet, men tänkte ändå höra om någon här har något favoritrecept.
Den ska helst vara lite bredbar och krämig.
//Pebe.

Re: Är det någon som har ett bra recept på leverpastej?

InläggPostat: 10 okt 2018, 08:21
av sevehem
Följer

Re: Är det någon som har ett bra recept på leverpastej?

InläggPostat: 10 okt 2018, 12:40
av tjulen92
Har ett recept på ett traditionellt danskt som blir riktigt mustigt och fint. Grovhackad ska det helst vara. Intressant?

Re: Är det någon som har ett bra recept på leverpastej?

InläggPostat: 10 okt 2018, 12:41
av Pebe
tjulen92 skrev:Har ett recept på ett traditionellt danskt som blir riktigt mustigt och fint. Grovhackad ska det helst vara. Intressant?
Låter spännande.
Intresserad!

Re: Är det någon som har ett bra recept på leverpastej?

InläggPostat: 10 okt 2018, 13:37
av börje
tjulen92 skrev:Har ett recept på ett traditionellt danskt som blir riktigt mustigt och fint. Grovhackad ska det helst vara. Intressant?

Dela med dej för böfvelen :wink:

Re: Är det någon som har ett bra recept på leverpastej?

InläggPostat: 10 okt 2018, 22:10
av cmk
Själv har jag gjort på kycklinglever, men det blir nog bra med vilken som;

Minns inte exakt proportioner, men man kan höfta lite.

3 delar lever
1 del gul lök
1 del stekfläsk
Smör till stekning
Lite vitlök
Lite grädde
Liiite sprit
Kryddor. (Timjan, mejram, peppar, salt, eller så)

Allt görs i omgångar i en vanlig stekpanna, inga vattenbad i ugn eller så.

Skär levern i lite mindre bitar, och stek så att den är rosa i mitten, men inte blodig. Låt inte stekytan bli bränd/hård. Lite färg är ok, men inte mer.

Hacka och stek löken mjuk/genomskinlig. Inte bränd. Släng i lite vitlök och örtkryddor på slutet. Medeltemperatur på pannan.

Ta bort ev svål från stekfläsket. Stek det. Samma här - inte vidbränt/knaprigt, men inte kokt heller.

Lägg allt i en matberedare/food processor eller vad det heter med snabba knivar i. Kör det tills det blir krämigt. Det kan ta ett litet tag att finfördela fläsket, typ 10 min. Provsmaka.

Tillsätt lite sherry, portvin eller konjak efter smak. Ta det i små omgångar så att du inte överdoserar. Provsmaka.

Tillsätt lite vispgrädde för krämigare smak och konsistens. Salta peppra om du vill. Provsmaka.

När du är nöjd så häll det i bytta i kylen. Det stelnar och blir lite fastare än innan. Det här blir mer av en mousse så klart, även om fläsket inte kommer att vara helt pureéat, men gott är det.

Re: Är det någon som har ett bra recept på leverpastej?

InläggPostat: 10 okt 2018, 22:46
av Pebe
cmk skrev:Själv har jag gjort på kycklinglever, men det blir nog bra med vilken som;

Minns inte exakt proportioner, men man kan höfta lite.

3 delar lever
1 del gul lök
1 del stekfläsk
Smör till stekning
Lite vitlök
Lite grädde
Liiite sprit
Kryddor. (Timjan, mejram, peppar, salt, eller så)

Allt görs i omgångar i en vanlig stekpanna, inga vattenbad i ugn eller så.

Skär levern i lite mindre bitar, och stek så att den är rosa i mitten, men inte blodig. Låt inte stekytan bli bränd/hård. Lite färg är ok, men inte mer.

Hacka och stek löken mjuk/genomskinlig. Inte bränd. Släng i lite vitlök och örtkryddor på slutet. Medeltemperatur på pannan.

Ta bort ev svål från stekfläsket. Stek det. Samma här - inte vidbränt/knaprigt, men inte kokt heller.

Lägg allt i en matberedare/food processor eller vad det heter med snabba knivar i. Kör det tills det blir krämigt. Det kan ta ett litet tag att finfördela fläsket, typ 10 min. Provsmaka.

Tillsätt lite sherry, portvin eller konjak efter smak. Ta det i små omgångar så att du inte överdoserar. Provsmaka.

Tillsätt lite vispgrädde för krämigare smak och konsistens. Salta peppra om du vill. Provsmaka.

När du är nöjd så häll det i bytta i kylen. Det stelnar och blir lite fastare än innan. Det här blir mer av en mousse så klart, även om fläsket inte kommer att vara helt pureéat, men gott är det.
Det låter gott!
Men blir det pastej?
Som man kan ha på macka ihop med smörgåsgurka till exempel?

Re: Är det någon som har ett bra recept på leverpastej?

InläggPostat: 11 okt 2018, 01:45
av cmk
Joo. Visst kan man det. Kanske lite mer "vuxen" smak än Kavli, Felix eller Charkmästaren eller vad vanliga märken nu kan vara.
Och den blir ju lösare än köpevarianterna. Men tillsätt mer fläsk, häll i lite smör också. Då blir den fastare i kylen.

Du måste inte följa receptet. Jag skulle förmodligen inte göra det själv - därför provsmaka hela tiden och var beredd att stoppa i mer av något. Kycklinglever är ju ganska mild, så om du har något med kraftigare smak, kanske du kan minska andelen lever och öka med lök och grädde.

Hoppa över sprit o/e örter om du inte tror på det. Pröva dig fram.

Går säkert bra med saltgurka, ättiksgurka, vanlig skivad gurka, syltad svamp, picklade morötter, paprika, tomat osv. Men jag drar gränsen vid bananer - det funkar nog dåligt.

Re: Är det någon som har ett bra recept på leverpastej?

InläggPostat: 12 okt 2018, 09:06
av J f n Fjollträsk
Här är två exempel som du kan ha som inspiration

https://recept.viltmat.nu/recept/algpastej/

http://www.vinochmatguiden.se/recept/pe ... everpastej

Sistnämnda mest med för att visa att du förstås kan göra på enbart lever (och fläsk/späck) och inte behöver använda färs. Men som antyds ovan, det är ju mycket beroende på vilken smak (och konsistens) du vill ha. Sistnämnda är också, som du ser, mer "ren", inte så mycket kryddor m m. Men som också skrivits pröva dig fram (med stekprov), för att hitta det du gillar. Jag skulle exempelvis köra mer ansjovis.

Re: Är det någon som har ett bra recept på leverpastej?

InläggPostat: 12 okt 2018, 11:20
av Pebe
J f n Fjollträsk skrev:Här är två exempel som du kan ha som inspiration

https://recept.viltmat.nu/recept/algpastej/

http://www.vinochmatguiden.se/recept/pe ... everpastej

Sistnämnda mest med för att visa att du förstås kan göra på enbart lever (och fläsk/späck) och inte behöver använda färs. Men som antyds ovan, det är ju mycket beroende på vilken smak (och konsistens) du vill ha. Sistnämnda är också, som du ser, mer "ren", inte så mycket kryddor m m. Men som också skrivits pröva dig fram (med stekprov), för att hitta det du gillar. Jag skulle exempelvis köra mer ansjovis.
Jag tänker precis som du nämner, ingen färs.
Men kommer nog lägga till lite fläsk, bara för smakens skull.

Re: Är det någon som har ett bra recept på leverpastej?

InläggPostat: 06 nov 2018, 07:22
av Pebe
Pebe skrev:
J f n Fjollträsk skrev:Här är två exempel som du kan ha som inspiration

https://recept.viltmat.nu/recept/algpastej/

http://www.vinochmatguiden.se/recept/pe ... everpastej

Sistnämnda mest med för att visa att du förstås kan göra på enbart lever (och fläsk/späck) och inte behöver använda färs. Men som antyds ovan, det är ju mycket beroende på vilken smak (och konsistens) du vill ha. Sistnämnda är också, som du ser, mer "ren", inte så mycket kryddor m m. Men som också skrivits pröva dig fram (med stekprov), för att hitta det du gillar. Jag skulle exempelvis köra mer ansjovis.
Jag tänker precis som du nämner, ingen färs.
Men kommer nog lägga till lite fläsk, bara för smakens skull.
Sådär, första Batchen klar.
Smaken klart godkänd!
Konsistensen något torr/hård.
Men jag har mer lever så detta ska utvecklas, absolut värt det.
Gott!!BildBild