Rådjursskavsgryta

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Rådjursskavsgryta

Inläggav Andretty » 26 aug 2018, 16:51

Rådjursskav:

När man har styckat ett rådjur återstår mycket kött som man inte vet vad man ska göra med. Det mesta kanske blir färs, men det går även att tälja av kött från benen och använda detta kött till Råskavsgryta.

1 hackad gullök
1-3 lagerblad
3-7 enbär
Grovmalen vitpeppar
1 paket bacon
1-2 dl grädde
1/2 köttbuljongtärning
1/2 grönsaksbuljongtärning
Rådjursskav - mängd efter behag

Sautera den hackade löken i smör och ställ åt sidan. Stek i samma panna skivad bacon, tillsätt rådjursskavet och stek detta i fettet från baconen.
Tillsätt den sauterade löken, peppra alltsammans. Häll i grädden, buljong och kryddor; låt grytan koka ihop.

Grytan serveras med kokt potatis och rårörda lingon/lingonsylt/gele av valfritt slag. Receptet fungerar utmärkt med skivad rådjurslever istället för rådjursskav.
Användarvisningsbild
Andretty
 
Inlägg: 70
Blev medlem: 12 nov 2015, 23:33
Ort: Uppland

Re: Rådjursskavsgryta

Inläggav klaus » 26 aug 2018, 17:04

Nu blev jag hungrig!
Sauer 200 STR – jag känner mig hel som människa.
Användarvisningsbild
klaus
 
Inlägg: 114
Blev medlem: 08 nov 2017, 13:22
Ort: Partille

Re: Rådjursskavsgryta

Inläggav älg » 26 aug 2018, 19:00

Min fru hade en väninna hemma och vi bjöd på middag, och jag bjöd på just rådjursskavsgryta. Det visade sig att hon var vegetarian, men eftersom det var viltkött så kunde hon tänka sig att smaka ändå. Hon tog om två gånger och bad sen om receptet.
Jag har skaffat en avatar. Nu ska jag bara fixa en signatur!
Användarvisningsbild
älg
 
Inlägg: 955
Blev medlem: 28 maj 2011, 20:35

Re: Rådjursskavsgryta

Inläggav Andretty » 26 aug 2018, 22:37

Hehe bra jobbat älg! En växtätare mindre :)
Användarvisningsbild
Andretty
 
Inlägg: 70
Blev medlem: 12 nov 2015, 23:33
Ort: Uppland

Re: Rådjursskavsgryta

Inläggav Danne-78 » 26 aug 2018, 22:51

älg skrev:Min fru hade en väninna hemma och vi bjöd på middag, och jag bjöd på just rådjursskavsgryta. Det visade sig att hon var vegetarian, men eftersom det var viltkött så kunde hon tänka sig att smaka ändå. Hon tog om två gånger och bad sen om receptet.


Mycket bra!!


Skickat från min iPhone med Tapatalk
R8 match 6,5x55, z6i 2,5-15 x 56 Stalon Whisper
R93 Luxus 30-06, 8x68S, .375 H&H, z6i 2-12 , CSX 1,5-6
D99 Luxus 20/7x57R z6i 1-6
T3 CTR 308W Nightforce NXS 5,5-22
Savage gårdsbössa 20/22wmr
RIP Wachteln Selma
ADB-tik
Användarvisningsbild
Danne-78
 
Inlägg: 1978
Blev medlem: 07 aug 2012, 23:32
Ort: Uppland

Re: Rådjursskavsgryta

Inläggav börje » 26 aug 2018, 23:05

Låter gott, ska testas.
Jakt är livet
Våga Vägra Varg!!
Finnstövaren Kempin Maija
Grållorna Körttilakian Ella (RIP), Karpaasin Marta o Karpaasin Zazza
Vähäsalon Penni (RIP)
Ordförande i Gnist´s beundrarskara
Ät inte den gula snön!
Wåga Wägra Hen
Användarvisningsbild
börje
 
Inlägg: 55496
Blev medlem: 16 aug 2004, 02:04
Ort: Finland, West Coast

Re: Rådjursskavsgryta

Inläggav börje » 27 aug 2018, 00:38

Hur mycket buljong ungefär?
Jakt är livet
Våga Vägra Varg!!
Finnstövaren Kempin Maija
Grållorna Körttilakian Ella (RIP), Karpaasin Marta o Karpaasin Zazza
Vähäsalon Penni (RIP)
Ordförande i Gnist´s beundrarskara
Ät inte den gula snön!
Wåga Wägra Hen
Användarvisningsbild
börje
 
Inlägg: 55496
Blev medlem: 16 aug 2004, 02:04
Ort: Finland, West Coast

Re: Rådjursskavsgryta

Inläggav Tomps » 27 aug 2018, 00:46

Väldigt smaskens, ditt recept är lite mer sofistikerat än när jag gör skav, brukar bara fräsa lök och skav tillsammans i smör, gärna trattkantareller också. Sedan salt och peppar, när det fräst en stund häller jag i grädde och viltfond, sedan får det puttra ett tag. Sista momentet är en näve färska eller frusna lingon, för lite syrlighet, som får puttra med 5 minuter, sedan klart. Blir sällan något över.....
Användarvisningsbild
Tomps
 
Inlägg: 3758
Blev medlem: 17 mar 2009, 12:57

Re: Rådjursskavsgryta

Inläggav Andretty » 27 aug 2018, 12:07

börje skrev:Hur mycket buljong ungefär?


Har kommit på att ifall man inte vill gå tillväga enligt den klassiska kokkonstens alla regler så fungerar det bra med en kombination av grönsaksbuljong och köttbuljong.

Jag tar en halv tärning av varje till att börja med, beroende på hur stor grytan är.
Tips är att vara försiktigt så att det inte blir för salt, i detta recept skippade jag att salta p g a bacon och buljong.
Användarvisningsbild
Andretty
 
Inlägg: 70
Blev medlem: 12 nov 2015, 23:33
Ort: Uppland


Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster