Hembygge kallrök, frågor till expertisen

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: Fritz Kraut, taxen

Hembygge kallrök, frågor till expertisen

Inläggav Magnus M » 05 maj 2018, 21:19

Jag har fått med mig ett rostfritt skåp från jobbet. Kvadratisk insida på nästan en kubikmeter. Av denna ska jag bygga en kallrök är tanken men innan jag sätter igång ordentligt vill jag stämma av lite med er. Som rökaggregat har jag tänkt använda en sån här:
Bild

1) Vad är det ultimata tempområdet för kallrökt? Kanske måste jag ha en värmare i skåpet eller kyla på något vis?

2) Är det bäst med galler för att hålla köttet eller ska det vara krokar som köttet hänger i?

3) Är det något speciellt jag ska tänka på när det kommer till till- och frånluft?

Jag har lite åsikter kring mina egna frågor men vill höra era erfarenheter först.
Användarvisningsbild
Magnus M
 
Inlägg: 1578
Blev medlem: 10 nov 2015, 20:47
Ort: Uppland

Re: Hembygge kallrök, frågor till expertisen

Inläggav eskmat » 05 maj 2018, 21:35

Det är inte så märkvärdigt som många tror, de viktigaste är att röken inte får var högre än 30 grader,
över den temperaturen så dödas mjölksyra bakterierna, dom som ska göra jobbet.
En liten brasa morgon och kväll så blir det bra.
Köttet bör hängas. Trollformlerna i övrigt du nämner kan du glömma.
Det enda som kan göra drömmen omöjlig är rädslan att misslyckas.
Användarvisningsbild
eskmat
 
Inlägg: 1807
Blev medlem: 21 feb 2003, 17:03
Ort: Västerbotten och södra Lappland

Re: Hembygge kallrök, frågor till expertisen

Inläggav Thjona » 05 maj 2018, 23:30

För kallrökning har jag ett Borniak rökaggregat som matas med spån. Köpte spån på Nima i 25 liters påsar
En fyllning räcker 10-12 timmar så det blir väldigt enkelt med passningen.
Det är monterat i 3 pallkragar som jag har lagt näthyllor i, funkar utmärkt.
Aggregatet tillför inte mycket värme till röklådan så temperaturen är inga bekymmer att hålla låg.
Det är så jag gör, så som du beskriver med en spånbehållare borde gå lika bra det är ju bara att fylla den och in med den igen.
Det var enklare än jag förväntade mig att kallröka.
När du har kallrökt köttet kan du hänga det på tork om du vill och torka det(finns trådar om torkning) det är ju redan saltat och färdigt.
Tänk bara på att ju mer köttet torkar ju saltare blir det.
Ha röken i skuggan bara solen kan lätt värma för mycket.

Thommy
Thjona
 
Inlägg: 306
Blev medlem: 21 feb 2015, 21:15
Ort: Älmhult

Re: Hembygge kallrök, frågor till expertisen

Inläggav NiKKEE » 06 maj 2018, 04:54

Jula har en fin tillsats som går på el. Rätt bra pris också!
Naturen är vår att förvalta och inte förstöra.
NiKKEE
 
Inlägg: 2085
Blev medlem: 27 apr 2008, 19:58

Re: Hembygge kallrök, frågor till expertisen

Inläggav Magnus M » 06 maj 2018, 08:27

Tack för era inputs!
Rökgeneratorn jag har på bild har en brinntid på ca 10-12h, är det så att man ska röka längre ju större bitar det är?

Ska köttet hängas på krokar eller med snören?
Jag tänkte göra urtagbara hyllplan för ökad valfrihet, frågan är ju hur stora hålen i gallren ska vara då. När jag varmröker i Webern så ser man ju tydligt att röken inte kommer i kontakt med köttet där gallret är.
Användarvisningsbild
Magnus M
 
Inlägg: 1578
Blev medlem: 10 nov 2015, 20:47
Ort: Uppland


Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst