Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: Fritz Kraut, taxen

Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav puts&studs » 30 dec 2017, 22:36

Nu är goda råd dyra! Traditionen påbjuder att jag lagar huvudrätten på nyårsafton och i år hade jag tänkt grilla ett urbenat Rådjurslår då festligheterna kommer hållas där ordentliga köksmöjligheter saknas. Till min fasa upptäckte jag precis att inte en Rådjursbit finns i frysen?!?! Vet fasen inte hur det kommer sig då jag lade undan ett fint lår i höstas enkom för detta tillfälle.

Så min fråga lyder; är det ngn som har erfarenhet av älgfilé på grillen? Vad tror Robsofts expertpanel om
1. Ordentlig filébit, gnid in med salt och peppar.
2. Bryn runt om på medelhög värme.
3. Lägg i foliepaket tillsammans med kryddsmör och lätt grillat bacon.
4. I med stektermometer och ta upp till 53 grader
5. För folk som inte förstår att kött ska ätas blodigt kan jag sedan skära upp bitar och vända snabbt över glöden
And that's the way it is
Användarvisningsbild
puts&studs
 
Inlägg: 2075
Blev medlem: 15 jul 2009, 18:30
Ort: Halland

Re: Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav locorod » 30 dec 2017, 22:45

Jag kommer! Det blir kanon! Så när som det där med att fördärva över glöd....
"Å banan in i grannens trägaur. Flötta di dä kommer fler"

Svar från lokal bonne på frågan vart Stirling Moss tog vägen....

Och jag påpekar också att edits= språkfix. Du behövs . Tro mig....
Användarvisningsbild
locorod
 
Inlägg: 7715
Blev medlem: 10 mar 2011, 14:33
Ort: Hästveda

Re: Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav MatsT » 30 dec 2017, 22:49

Är det bara jag som blir hungrig av såna här trådar :mrgreen:
45BLASER
#4
Användarvisningsbild
MatsT
 
Inlägg: 4650
Blev medlem: 02 nov 2005, 18:29
Ort: Östersund/Jämtland

Re: Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav Måsmacka » 30 dec 2017, 22:59

Bra plan. Grilla till en snygg yta och ta upp till rätt innertemp i folie med indirekt värme, inte direkt över glöd!

Skickat från min SM-G925F via Tapatalk
Medlem i N.T.K - NioTreKlubben
Användarvisningsbild
Måsmacka
 
Inlägg: 2089
Blev medlem: 22 sep 2006, 20:46
Ort: Småland

Re: Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav nissesbror » 30 dec 2017, 23:03

Ny idé!!
Ut tidigt som faan imorgon skjut ett rådjur. (det är faktiskt helt ok att äta ej mörat kött, bara inte rigormotis har inträtt :oops: :wink: )
Saken Biff!! :wink:





Annars så håller nog "Plan-B" ganska bra.. :wink:
R93 Lyx .22 Wmr std/6,5x55 std (15mm)/30-06 oktagon/340 Wby semi oktagon
Hausken JD224
Z8i 2,3-18x56, Z6i 5-30x50, Z6i 1-6x24, Zeiss 6-24x72, Zeiss HT 3-12*56
krieghoff trumpf 12/7x57 Z6i 1-6x24
beretta 686
Användarvisningsbild
nissesbror
 
Inlägg: 4475
Blev medlem: 01 mar 2014, 16:52
Ort: V-götaland

Re: Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav sevehem » 30 dec 2017, 23:36

Det blir fint med älgfilén. Men jag hade struntat i baconet. Bacon är gott men det råder trend nu vilket leder till omotiverad överanvändning. Lite som olivoljan för 10 år sedan. Älgfilé står på egna ben och salt och peppar duger gott.
Söker kombipipset till Antonio Zoli Delfino, kaliber är av sekundär betydelse men klass1 är ett plus
Användarvisningsbild
sevehem
 
Inlägg: 1934
Blev medlem: 14 jun 2013, 21:20
Ort: Varberg

Re: Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav Lagomski » 30 dec 2017, 23:49

Lägg glöd endast i en del av grillen, där grillar du snabbt ytan och sedan folie och över till kolfri yta!
Efter avgrillningen vill du nog täppa till endel så tempen sjunker till kanske 100-120grader
Lagomski
 
Inlägg: 522
Blev medlem: 29 sep 2016, 12:48

Re: Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav jdrotz » 31 dec 2017, 00:51

Grillad älgfile är nog bland det godaste man kan äta. Helt sagolikt.


Skickat från min iPhone X med Tapatalk
Smärta är endast vekhet som lämnar kroppen
Användarvisningsbild
jdrotz
 
Inlägg: 11751
Blev medlem: 12 jun 2012, 14:24
Ort: Norrland

Re: Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav puts&studs » 31 dec 2017, 13:16

nissesbror skrev:Ny idé!!
Ut tidigt som faan imorgon skjut ett rådjur. (det är faktiskt helt ok att äta ej mörat kött, bara inte rigormotis har inträtt :oops: :wink: )
Saken Biff!! :wink:





Annars så håller nog "Plan-B" ganska bra.. :wink:


Tanken slog mig!! Men även om jag har grymt mkt fina djur på marken känns det som en vild chansning att gå ut på morgonen för att panga kvällens middag. Problemet är ju att man skulle behöva tillaga nästan direkt innan likstelheten sätter in.
And that's the way it is
Användarvisningsbild
puts&studs
 
Inlägg: 2075
Blev medlem: 15 jul 2009, 18:30
Ort: Halland

Re: Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav PeterL » 31 dec 2017, 13:56

Vi kör på 2 älgfileer idag. Tänkte faktiskt 1 med rub o en med salt o peppar.
Har ni smör i folien när ni grillar klart indirekt?
PeterL
 
Inlägg: 178
Blev medlem: 10 feb 2016, 20:40

Re: Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav puts&studs » 01 jan 2018, 21:05

Det blev en grillad filé med salt och peppar grillad direkt över glöden! Hällde kolen i en sån där smögig liten korg längst med ena kanten och fick på så sätt en ganska liten och inte så varm glödbädd. Hade termometer i filéhuvudet som fick gå till 58 grader, tog ca 55 minuter. Lät sedan köttet vila under en handduk en bra stund. Det blev nått så överdjuriskt bra resultat! Köttet riktigt smälte i munnen och ingen envisades med att få sina bitar extra grillade utan åt det från rosa till rött precis som det ska vara.

Gott nytt år!!
And that's the way it is
Användarvisningsbild
puts&studs
 
Inlägg: 2075
Blev medlem: 15 jul 2009, 18:30
Ort: Halland

Re: Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav sevehem » 01 jan 2018, 21:07

Perfekt! Gott nytt!
Söker kombipipset till Antonio Zoli Delfino, kaliber är av sekundär betydelse men klass1 är ett plus
Användarvisningsbild
sevehem
 
Inlägg: 1934
Blev medlem: 14 jun 2013, 21:20
Ort: Varberg

Re: Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav Besserwizzer » 23 dec 2018, 21:49

puts&studs skrev:Nu är goda råd dyra! Traditionen påbjuder att jag lagar huvudrätten på nyårsafton och i år hade jag tänkt grilla ett urbenat Rådjurslår då festligheterna kommer hållas där ordentliga köksmöjligheter saknas. Till min fasa upptäckte jag precis att inte en Rådjursbit finns i frysen?!?! Vet fasen inte hur det kommer sig då jag lade undan ett fint lår i höstas enkom för detta tillfälle.

Så min fråga lyder; är det ngn som har erfarenhet av älgfilé på grillen? Vad tror Robsofts expertpanel om
1. Ordentlig filébit, gnid in med salt och peppar.
2. Bryn runt om på medelhög värme.
3. Lägg i foliepaket tillsammans med kryddsmör och lätt grillat bacon.
4. I med stektermometer och ta upp till 53 grader
5. För folk som inte förstår att kött ska ätas blodigt kan jag sedan skära upp bitar och vända snabbt över glöden


53 C är inte blodigt - snarare genomstekt när den har fått vila med efterttempen.
Jag hade tagit den vid 44 C om du kör indirekt grillning och 40 vid direktgrillning.
Den kommer garanterat att gå upp 5-6 C vid vila
Varför folie?
Har du älgtalg eller annan talg från ngt annat djur? Om inte så spar talgen nästa år för det är perfekt att "feta" till med istället för bacon. Jag tycker älgfile är perfekt i smaken som den är men den är lätt att få "torr" då djuret i sig är ganska mager.
Bättre och grilla på indirekt värme till 44 C. Svep in o folie med talg från älgen eller lamm/får. Förs skall du dock gnida in köttet med lite lime. Låt det sedan ligga i 20 min (minst) innan du skivar upp och serverar.
Besserwizzer
 
Inlägg: 34
Blev medlem: 06 dec 2016, 12:56

Re: Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav puts&studs » 24 dec 2018, 08:45

Det blir favorit i repris i år.
And that's the way it is
Användarvisningsbild
puts&studs
 
Inlägg: 2075
Blev medlem: 15 jul 2009, 18:30
Ort: Halland

Re: Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav sevehem » 24 dec 2018, 09:15

Jag bor ju i rätt landskap så jag tittar nog in.... :wink: :lol:
Söker kombipipset till Antonio Zoli Delfino, kaliber är av sekundär betydelse men klass1 är ett plus
Användarvisningsbild
sevehem
 
Inlägg: 1934
Blev medlem: 14 jun 2013, 21:20
Ort: Varberg

Re: Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav puts&studs » 25 dec 2018, 21:34

sevehem skrev:Jag bor ju i rätt landskap så jag tittar nog in.... :wink: :lol:


+1

Till och med i rätt byhåla ser det ut som.
And that's the way it is
Användarvisningsbild
puts&studs
 
Inlägg: 2075
Blev medlem: 15 jul 2009, 18:30
Ort: Halland

Re: Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav Giobbi » 25 dec 2018, 21:55

Och jag inte alls långt därifrån! :)

Rätt tänkte med köttbiten. Jag hade skippat bacon dock, älgskött är bland det godaste som finns och ska inte "skitas" ner med annat än salt, peppar och smör. Tycker jag.
Jag hade också tagit ut den tidigare för vila, efter 45-47° någonstans.
FridykningsVM 2017 Silver
2017 svensk rekord - 72m. Så här såg det ut - https://www.youtube.com/watch?v=TVF04LDovOQ
Söker grisjakt! Har rådjursjakt.
Användarvisningsbild
Giobbi
 
Inlägg: 4328
Blev medlem: 06 jan 2012, 23:05
Ort: Göteborg

Re: Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav sevehem » 25 dec 2018, 22:36

sevehem skrev:Det blir fint med älgfilén. Men jag hade struntat i baconet. Bacon är gott men det råder trend nu vilket leder till omotiverad överanvändning. Lite som olivoljan för 10 år sedan. Älgfilé står på egna ben och salt och peppar duger gott.



Citerar mig själv från förra året, mest för att Giobbi skall se hur rätt ute han är! :mrgreen:
Söker kombipipset till Antonio Zoli Delfino, kaliber är av sekundär betydelse men klass1 är ett plus
Användarvisningsbild
sevehem
 
Inlägg: 1934
Blev medlem: 14 jun 2013, 21:20
Ort: Varberg

Re: Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav Canta » 25 dec 2018, 23:00

Tycker att allt viltkött mår bra av ett snabbad i häftigt kokande saltlag. Löser upp ytfett som kan smaka snok, gäller f.a. vildsvin. Sen kör man iaf. på som vanligt. 45-48 grader innetemp räcker för man äter ju inte på bums. Man ska visst inte låta kött dra sig i folie har man läst. Blir kondens då av täta metallen dvs en slags efterkokning. Tuffaste sättet är väl att köra den engelska modellen dvs linda in köttet i linneduk. Är så rostbiff serveras på över-fina resturanger på ön :?
Användarvisningsbild
Canta
 
Inlägg: 7290
Blev medlem: 07 sep 2008, 14:07
Ort: Uppland

Re: Grilla älgfilé! Behöver lite tips och idéer.

Inläggav puts&studs » 25 dec 2018, 23:04

Egentligen borde jag även skära några skivor av en bit av fillén och bara vända några gånger över hög värme.
And that's the way it is
Användarvisningsbild
puts&studs
 
Inlägg: 2075
Blev medlem: 15 jul 2009, 18:30
Ort: Halland

Nästa

Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster