Bästa köttbullarna!

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: Fritz Kraut, taxen

Re: Bästa köttbullarna!

Inläggav börje » 18 jul 2017, 10:35

Gul lax? Den brukar nog vara röd oberoende av lök eller utan :twisted: :wink:
Jakt är livet
Våga Vägra Varg!!
Finnstövaren Kempin Maija
Grållorna Körttilakian Ella, Karpaasin Marta o Karpaasin Zazza
Vähäsalon Penni (RIP)
Ordförande i Gnist´s beundrarskara
Ät inte den gula snön!
Wåga Wägra Hen
Användarvisningsbild
börje
 
Inlägg: 51233
Blev medlem: 16 aug 2004, 02:04
Ort: Finland, West Coast

Re: Bästa köttbullarna!

Inläggav PerN » 18 jul 2017, 11:25

Får rekommendera köttbullsboken
Bild
Den ger en massa varianter på köttbullar samt diskuterar råvarorna
Jag har fastnat för grundreceptet för Medelhavsfamiljen
1kg Kalvfärs (Oftast 100% älg i mitt fall)
1 dl ströbröd
1,5dl grädde
2 ägg.
Sedan finns det en massa olika varianter på denna och de andra grundrecepten, kalas när man har mycket älgfärs som man vill variera.
FörVaddetÄRVärt/
PerN
"slåss med troll, befria prinsessor, döda varulvar, det är att leva" (Strindberg, Till Damaskus)
Användarvisningsbild
PerN
Moderator
 
Inlägg: 3279
Blev medlem: 07 maj 2001, 17:13
Ort: Sweden

Re: Bästa köttbullarna!

Inläggav Karelskjämte » 18 jul 2017, 17:20

Patrik!
Fransksenap fungerar mycket bra i köttbullar!

Skickat från min SM-G930F via Tapatalk
1640. 6,5×55 Zeiss HD5 3-15×50
1640. 8×57 Vortex viper pst 1 - 4x24
Ruger 77 s / s 338wm Zeiss HD5 3-15×50
Brno 22LR Weaver Grand slam 3-10×40
Bettinzoli 12ga
Brno 104 12/7x57r Weaver 3-9×38
En arbetsdag är en förlorad jaktdag= en skit dag!
Användarvisningsbild
Karelskjämte
 
Inlägg: 2873
Blev medlem: 05 mar 2015, 22:03

Re: Bästa köttbullarna!

Inläggav jdrotz » 18 jul 2017, 18:30

Karelskjämte skrev:Patrik!
Fransksenap fungerar mycket bra i köttbullar!

Skickat från min SM-G930F via Tapatalk

Typ sån där Dijonsenap? https://youtu.be/vN0NxcijNM4
Smärta är endast vekhet som lämnar kroppen
Användarvisningsbild
jdrotz
 
Inlägg: 11737
Blev medlem: 12 jun 2012, 14:24
Ort: Norrland

Re: Bästa köttbullarna!

Inläggav PatrikMalmo » 18 jul 2017, 19:19

jdrotz skrev:
Karelskjämte skrev:Patrik!
Fransksenap fungerar mycket bra i köttbullar!

Skickat från min SM-G930F via Tapatalk

Typ sån där Dijonsenap? https://youtu.be/vN0NxcijNM4


Jepp! Perfa! Har ofta kört den på nattamackorna med Falu rågrut och "mosad" Gustavskorv. Supergott! Men det är lätt att överdosera, den senapen är start. Jag får en "fnys" i näsan om jag drar på för mycket. Men problemet är att för mycket är ju gott... :mrgreen:
Einfach. Zufrieden sein.
Användarvisningsbild
PatrikMalmo
 
Inlägg: 4744
Blev medlem: 24 jan 2015, 10:40
Ort: Wien

Re: Bästa köttbullarna!

Inläggav Ahlbäck » 18 jul 2017, 19:52

Jag brukar göra mina i ugnen istället för att steka i pannan, tycker dom blir saftigare då.
100% älg för min del, i övrigt varieras en hel del, nu senast ett av morbergs recept som var gott.
Sauer 303 XT 30-06
Hälleforsare
Östsibirisk laika
Ahlbäck
 
Inlägg: 364
Blev medlem: 29 sep 2006, 21:13
Ort: Överkalix

Re: Bästa köttbullarna!

Inläggav jdrotz » 18 jul 2017, 21:10

PatrikMalmo skrev:
jdrotz skrev:
Karelskjämte skrev:Patrik!
Fransksenap fungerar mycket bra i köttbullar!

Skickat från min SM-G930F via Tapatalk

Typ sån där Dijonsenap? https://youtu.be/vN0NxcijNM4


Jepp! Perfa! Har ofta kört den på nattamackorna med Falu rågrut och "mosad" Gustavskorv. Supergott! Men det är lätt att överdosera, den senapen är start. Jag får en "fnys" i näsan om jag drar på för mycket. Men problemet är att för mycket är ju gott... :mrgreen:

Måste prova. Dijonsenap är riktigt gott faktiskt. Passar mig extra bra då den är betydligt mindre söt än vanlig senap som innehåller på tok för mycket socker.
Smärta är endast vekhet som lämnar kroppen
Användarvisningsbild
jdrotz
 
Inlägg: 11737
Blev medlem: 12 jun 2012, 14:24
Ort: Norrland

Re: Bästa köttbullarna!

Inläggav nuke » 18 jul 2017, 22:00

Prova hårt vispad grädde som du vänder ner i smeten om det blir för torrt.

/M
HVA 649 kal 9,3x62
Lincoln 2000 TM kal 6,5x55-12/12-12
HVA 310X 12
Benelli M2 12
BRNO CZ 453 Varmint 22lr
Askrikes Snöyra "Spock" jaktlab
Bivråkens Athos "Gromit" jaktlab
Användarvisningsbild
nuke
 
Inlägg: 1249
Blev medlem: 15 sep 2008, 19:37
Ort: Linköping

Re: Bästa köttbullarna!

Inläggav potatiskastare » 18 jul 2017, 23:03

Två kommentarer:
"Viltsmak" är alldeles för ofta ett tecken på dålig slakthygien. Visst smakar hare och somliga fåglar ganska mycket men jag blir alltid nervös av ordet "viltsmak". Jag ser alltför ofta exempel på folk som tror att magrester och skottskador försvinner i köttkvarnen. :cry: :shock:

Ägg fyller ingen funktion i korrekt behandlad färs, där proteinet inte är förstört.


För övrigt tycker jag fler borde prova att mala med bacon i t.ex gåsfärs. Smakerna gifter sig mkt bra och den feta baconen matchar den magra gåsen.

Att göra hål i mitten på burgare kan vara ett smart sätt att få dem jämnare stekta.

Att först steka i olja på hög temperatur för att sedan eftersteka med en inblandning av smör är listigt. Smör tål inte de riktigt höga temperaturerna som det gärna skall vara, men lite ösning med smör oljeblandning i mer måttlig temperatur brukar bli riktigt bra.
Bleifrei – profitieren statt diskutieren
Brenneke
Användarvisningsbild
potatiskastare
Moderator
 
Inlägg: 9818
Blev medlem: 12 nov 2002, 21:37
Ort: Västergötland

Re: Bästa köttbullarna!

Inläggav PatrikMalmo » 19 jul 2017, 09:31

Flera bra tips, tackar!

Det med hårt vispad grädde var helt nytt för mig, är det skillnad på när den är vispad eller om man bara häller i den? Tvekar inte om att det kan göra susen, men klurar ändå lite på vispad vs ovispad.

@potatiskastare, det med viltsmak menar jag inte kasst kött som skulle kasseras, men det är en markant skillnad för mig på nöt/fläsk och allt vilt. Smakar liksom annorlunda. Jämför jag vanligt bacon (gott) med vildsvinsbacon (supergott!) är det ju inte samma sak. Men jag fattar din poäng.

Olja var smart tips, ska testas!

Har Mannerströms bok om färs, provat en del, men inte verkligen inte allt.

http://www.norstedts.se/bocker/114613-mannerstroms-fars
Einfach. Zufrieden sein.
Användarvisningsbild
PatrikMalmo
 
Inlägg: 4744
Blev medlem: 24 jan 2015, 10:40
Ort: Wien

Re: Bästa köttbullarna!

Inläggav börje » 19 jul 2017, 09:41

potatiskastare skrev:
Att först steka i olja på hög temperatur för att sedan eftersteka med en inblandning av smör är listigt. Smör tål inte de riktigt höga temperaturerna som det gärna skall vara, men lite ösning med smör oljeblandning i mer måttlig temperatur brukar bli riktigt bra.

Och använd raps-, ryps- eller solrosolja, olivoljan gillar heller inte höga temperaturer.
Jakt är livet
Våga Vägra Varg!!
Finnstövaren Kempin Maija
Grållorna Körttilakian Ella, Karpaasin Marta o Karpaasin Zazza
Vähäsalon Penni (RIP)
Ordförande i Gnist´s beundrarskara
Ät inte den gula snön!
Wåga Wägra Hen
Användarvisningsbild
börje
 
Inlägg: 51233
Blev medlem: 16 aug 2004, 02:04
Ort: Finland, West Coast

Re: Bästa köttbullarna!

Inläggav Jr_Moberg » 19 jul 2017, 10:03

Jag fick en aha-upplevelse när jag hade grädde och havregryn i köttbullsmeten för några år sedan.
Typ 1 dl havregryn och 1,5 dl grädde. Låt havregrynen suga upp grädden nån halvtimme och blanda sedan köttbullsmeten med 500 gram färs kryddat efter smak.

Köttbullarna blir mycket saftiga och fina i stunsen.
Funkar fint med mager 100 % viltfärs. (Tidigare blandade jag ut viltfärsen med fläskfärs vilket inte behövs längre)

Bon Apetito!

/Anders
Jr_Moberg
 
Inlägg: 866
Blev medlem: 09 dec 2010, 10:14
Ort: Sthlm

Re: Bästa köttbullarna!

Inläggav PatrikMalmo » 19 jul 2017, 10:27

Jr_Moberg skrev:Jag fick en aha-upplevelse när jag hade grädde och havregryn i köttbullsmeten för några år sedan.
Typ 1 dl havregryn och 1,5 dl grädde. Låt havregrynen suga upp grädden nån halvtimme och blanda sedan köttbullsmeten med 500 gram färs kryddat efter smak.

Köttbullarna blir mycket saftiga och fina i stunsen.
Funkar fint med mager 100 % viltfärs. (Tidigare blandade jag ut viltfärsen med fläskfärs vilket inte behövs längre)

Bon Apetito!


Slugt! Har sett det där med havrygryn i recepten tidigare, men ännu inte testat. Verkar som en höjdare!
Einfach. Zufrieden sein.
Användarvisningsbild
PatrikMalmo
 
Inlägg: 4744
Blev medlem: 24 jan 2015, 10:40
Ort: Wien

Re: Bästa köttbullarna!

Inläggav börje » 19 jul 2017, 10:34

Havregryn funkar. Mammas o mormors köttbullar innehåller-/höll havregryn. Mamma använder väldigt sällan ströbröd.
Jakt är livet
Våga Vägra Varg!!
Finnstövaren Kempin Maija
Grållorna Körttilakian Ella, Karpaasin Marta o Karpaasin Zazza
Vähäsalon Penni (RIP)
Ordförande i Gnist´s beundrarskara
Ät inte den gula snön!
Wåga Wägra Hen
Användarvisningsbild
börje
 
Inlägg: 51233
Blev medlem: 16 aug 2004, 02:04
Ort: Finland, West Coast

Re: Bästa köttbullarna!

Inläggav jdrotz » 19 jul 2017, 20:58

potatiskastare skrev:Två kommentarer:
"Viltsmak" är alldeles för ofta ett tecken på dålig slakthygien. Visst smakar hare och somliga fåglar ganska mycket men jag blir alltid nervös av ordet "viltsmak". Jag ser alltför ofta exempel på folk som tror att magrester och skottskador försvinner i köttkvarnen. :cry: :shock:

Ägg fyller ingen funktion i korrekt behandlad färs, där proteinet inte är förstört.


För övrigt tycker jag fler borde prova att mala med bacon i t.ex gåsfärs. Smakerna gifter sig mkt bra och den feta baconen matchar den magra gåsen.

Att göra hål i mitten på burgare kan vara ett smart sätt att få dem jämnare stekta.

Att först steka i olja på hög temperatur för att sedan eftersteka med en inblandning av smör är listigt. Smör tål inte de riktigt höga temperaturerna som det gärna skall vara, men lite ösning med smör oljeblandning i mer måttlig temperatur brukar bli riktigt bra.

Håller absolut inte med. Det är STOR skillnad på viltkött och butikskött oavsett hur noggrann man varit med putsningen. Helt annan smak när det gäller viltkött.
Smärta är endast vekhet som lämnar kroppen
Användarvisningsbild
jdrotz
 
Inlägg: 11737
Blev medlem: 12 jun 2012, 14:24
Ort: Norrland

Re: Bästa köttbullarna!

Inläggav Ingvar » 19 jul 2017, 21:14

gillar man viltsmak så finns det lämpliga åtgärder man kan vidtagna så att t o m vanlig falukorv kan förses med "viltsmak"
Jagar i Västerbotten & Värmland.
Medlem i 550 grain - klubben.
Användarvisningsbild
Ingvar
 
Inlägg: 23966
Blev medlem: 17 nov 2002, 12:08
Ort: Hemmavid

Re: Bästa köttbullarna!

Inläggav potatiskastare » 19 jul 2017, 21:55

Ingvar skrev:gillar man viltsmak så finns det lämpliga åtgärder man kan vidtagna så att t o m vanlig falukorv kan förses med "viltsmak"


:mrgreen:
Bleifrei – profitieren statt diskutieren
Brenneke
Användarvisningsbild
potatiskastare
Moderator
 
Inlägg: 9818
Blev medlem: 12 nov 2002, 21:37
Ort: Västergötland

Föregående

Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst