Tjälknöl

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Tjälknöl

Inläggav Newseen » 21 okt 2014, 20:22

Tjena,

Ska ha bjudning med 12 personer och söker recept på tjälknöl som låter intressant. Har både älg och vildsvinsstek hemma. Någon som sitter på ett traditionellt recept.

Ungefär hur mycket kött ska man beräkna per person? Kan tänka mig att det krymper en del under tillagning?
Tikka m55 Battue .308, S&B 1,5-6x42 och RCCF45
M98 .35 Whelen, Meopta R1 3-12x56
Hatsan Escort Magnum
Hva 610 SvS
CZ 453 American 22lr, Bauer 3-12x50
Användarvisningsbild
Newseen
 
Inlägg: 471
Blev medlem: 04 aug 2011, 10:17
Ort: Löderup

Re: Tjälknöl

Inläggav r1no1 » 21 okt 2014, 20:45

Med så många gäster skulle jag minst ha 2 Kg.
Ugn på 80-100 grader in med frysta stekar.
65-68 grader tycker jag är perfekt, lite svag rosa saft men inte blodigt. Även om jag helst äter rött.
Men med gäster som man inte vet läget på så....
6-12 timmar jag kör alltid med vattenbad under köttet för saftighetens skull.
Och alltid termometer.
Vanlig salt lake 10%
Jag kall rör alltid min salt lake speciellt om jag använder Enbär.
Varmt vatten och enbär kan förstöra den bästa mat....
Svart peppar, ett par lagerblad, 3-4 hela enbär (varning dock igen för för mycket Enbär kan bli beskt som attan.)
Ibland brukar jag "hotta" till med Worcestersås eller någon vassare sås typ "hot" "Tabasco"

Tillägg varför inte göra en tjälknöl av varje art du skrev?

Vafan behövs ett tillägg till.
Jag har en spruta som jag brukar fuska till lite mer vätska i köttet.
Vanligtvis när köttet är kring 20 grader.
Ibland bara vatten ibland med lite lätt sälta i vätskan.
Senast redigerad av r1no1 21 okt 2014, 20:52, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
r1no1
 
Inlägg: 3499
Blev medlem: 30 aug 2008, 14:32

Re: Tjälknöl

Inläggav Mulle mek » 21 okt 2014, 20:52

Vinden är fri . (Om man ligger först)

Livet är en sexuellt överförd sjukdom som alltid leder till döden


Engelsk Springer Spaniel (driver klövvilt med skall)
Qwarnhill Bomber & Granater
Alias Wilma
Användarvisningsbild
Mulle mek
 
Inlägg: 1783
Blev medlem: 01 nov 2009, 18:01
Ort: Nyköping Sörmland Född juni 60

Re: Tjälknöl

Inläggav sjoegren » 21 okt 2014, 20:58

Jag gör ungefär som r1no1.
Jag lägger in köttet på kvällen i en kall ugn, Slår på ugnen på 80 grader. Låter det ligga i en ugnsform.
Kokar saltlag med 10% salt och kryddar med svart och vit peppar, en gul lök, några klyftor vitlök och en gnutta socker.
8-10 timmar senare lägger jag ner det varma köttet i den kalla lagen och låter det ligga till eftermiddagen.
Vildsvin och fläsk blir riktigt gott, älg och ren kan bli lite torrare.
Men beräkna mer kött än 2 kilo till 12 personer, jag skulle ta dubbelt så mycket för det gör ju ingenting om det finns kvar till dagen där på.
"Friskt kopplat -hälften brunnet"
Användarvisningsbild
sjoegren
 
Inlägg: 395
Blev medlem: 19 dec 2002, 11:50
Ort: Sweden

Re: Tjälknöl

Inläggav r1no1 » 21 okt 2014, 21:00

Plussar sjoegren....
Tjälknöl kan man aldrig få för mycket av.... :D
Användarvisningsbild
r1no1
 
Inlägg: 3499
Blev medlem: 30 aug 2008, 14:32

Re: Tjälknöl

Inläggav fossman » 21 okt 2014, 21:02

tjälknöl blir pålägg på mackorna i veckor framöver :D
“The issue with quotes on the internet is that you can never be sure of their authenticity.” — Abraham Lincoln
fossman
 
Inlägg: 955
Blev medlem: 19 okt 2012, 17:25

Re: Tjälknöl

Inläggav sarre » 21 okt 2014, 21:39

gjorde 1.9 kilo och det gick åt på på 4 vuxna, och 2 småbarn, vart en liten matlåda över så dubbla minst! köttmängden.
sarre
 
Inlägg: 397
Blev medlem: 25 jul 2004, 16:11
Ort: Tåsjö

Re: Tjälknöl

Inläggav fredrikeriksen » 15 nov 2014, 20:53

Historien bakom tjälknölen, den uppfanns på mina jaktmarker i Torpshammar. Lite kul tycker jag.

[...] Maträtten skapades av slump av Ragnhild Nilsson (1926–2006) i Torpshammar i början av 1980-talet. Ragnhild, som var gift med en älgjägare, tänkte göra älgstek och bad sin man att ta fram den ur frysen och tina den på svag värme i ugnen. Han glömde sedan bort steken, först nästa dag kom Ragnhild hem, hon förstod direkt vad som hänt! Att gubben glömt steken i ugnen och hur länge den legat i ugnen. Hon försökte då rädda steken, genom att lägga den i en saltlag några timmar. Sen skar de i den å åt och fann den mör och god! Ragnhild Nilsson skickade in receptet till en tävling i ICA-kuriren, år 1982. Där man efterlyste förslag till nya landskapsrätter i Sverige. Hennes bidrag vann priset som Medelpads nya landskapsrätt!
SE38822/2013 Älgstugans Donna I
SE16169/2015 Älgstötens Arja

www.algstoten.se
fredrikeriksen
 
Inlägg: 332
Blev medlem: 13 sep 2012, 16:51
Ort: Fränsta

Re: Tjälknöl

Inläggav jdrotz » 15 nov 2014, 21:46

Jag gillar den blodig. Har provat flera olika temperaturer, men 57 grader är bäst. Blir mört och gott som tusan.

Brukar bli ca 10 timmar i ungen som är inställd på ca 75 grader. Sedan ca 4 timmar i saltlag med en massa enbär i.

Till detta serveras rotfruktsgratäng och vitlöksmör. Dryck blir ett gott Amaronevin.

Godare mat finns inte....
Smärta är endast vekhet som lämnar kroppen
Användarvisningsbild
jdrotz
 
Inlägg: 11893
Blev medlem: 12 jun 2012, 14:24
Ort: Norrland


Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst