Torka rådjur hemma i ugnen

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav oggy » 18 jul 2014, 12:28

Tjena! Jag vill dela med mig av ett recept ifrån det senaste numret av Jaktjournalen. En man vid namn Robert Klöfver har ett recept på torkat rådjur. Jag testade hemma och det blev förbannat gott! :D

Jag använde mig av bog och sadel.

Såhär skrev Robert Klöfver:

Saltlake
3 dl grovsalt, ½ dl socker, 5 liter vatten, bomullssnöre

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda saltet och sockret i en stor kastrull och tillsätt vattnet. Koka upp saltlagen så att sockret och saltet försvinner. Låt svalna.

2. Skär köttet i remsor som är ca 4x4 cm och motsvarar ugnens höjd. Tänk på att köttet krymper ungefär till hälften under torkningen så gör ej för små bitar. Låt köttet ligga i saltlagen ett dygn, rör om då och då.

3. Sätt ugnen på 60 grader och lägg en dropplåt i botten. Skär ett grant snitt 3 cm från kanten och häng upp bit för bit i bomullssnöret med ca 5 cm mellan bitarna.

4. Sätt sedan in köttet med gallret monterat högst upp i ugnen så att köttet hänger fritt neråt. Har du varmluftsugn kan du låta luckan vara stängd, har du vanlig ugn så lämna luckan lite på glänt.

5. Låt köttet hänga i ca 30 timmar beroende på vilken konsistens du vill ha. När du torkat klart lägger du köttet på lite hushållspapper och låter det ligga och svalna i några timmar!

Klart!

Jag lät mitt kött hänga i 36 timmar och fick en perfekt konsistens.

Ni får ursäkta mina mobilkamerabilder.
IMG_20140715_183500.jpg

20140718_103022.jpg
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Vilda djur föds fria, lever fria i naturen och väljer själva vad de äter. Viltkött är ekologiskt i ordets rätta bemärkelse – naturligt ekologiskt!
Användarvisningsbild
oggy
 
Inlägg: 92
Blev medlem: 02 jul 2014, 10:19
Ort: Södertälje, Sweden

Re: Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav zappajagaren » 02 okt 2014, 10:18

Jag håller just på och torkar 4x4-cm-stavar av älg. Klart kl. 6 ikväll. Ska bli spännande att smaka. Tog en älgstek på 1,2 kg. Vi får se vad det väger ikväll. Ska kanske göra på rådjur också, men där är jag lite mer rädd om det lilla kött jag har ...
Husqvarna 30.06, Merkel S/S kal 12, Marlin 22 LR, BRNO kombi 12/7.65
Jaktlabrador
zappajagaren
 
Inlägg: 245
Blev medlem: 30 aug 2013, 11:30

Re: Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav zappajagaren » 03 okt 2014, 10:29

Mitt älgkött blev kanongott!
Husqvarna 30.06, Merkel S/S kal 12, Marlin 22 LR, BRNO kombi 12/7.65
Jaktlabrador
zappajagaren
 
Inlägg: 245
Blev medlem: 30 aug 2013, 11:30

Re: Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav jdrotz » 04 okt 2014, 19:30

Låter intressant. Måste man ha socker i?
Smärta är endast vekhet som lämnar kroppen
Användarvisningsbild
jdrotz
 
Inlägg: 11949
Blev medlem: 12 jun 2012, 14:24
Ort: Norrland

Re: Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav TekDr » 04 okt 2014, 19:39

Lät gött, får provas vid tillfälle.


Skickas från min iPhone via Tapatalk
AVANCEZ
Användarvisningsbild
TekDr
 
Inlägg: 4040
Blev medlem: 19 feb 2014, 16:11
Ort: NV Skånes slätter, tidigare söder om Götet

Re: Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav Yrmff!! » 04 okt 2014, 19:50

Som biltong då? :?:
" You ever get lonely?" "Only around people." (The thin red line) :)
Användarvisningsbild
Yrmff!!
 
Inlägg: 2450
Blev medlem: 24 jun 2012, 11:33

Re: Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav zappajagaren » 06 okt 2014, 09:27

Jag följde ett recept från Jaktjournalen, aug 2014. 3 dl grovsalt och ½ dl socker per 5 l vatten. Koka upp och låt svalna. Lägg i köttet. Köttet ligger där i ett dygn, rör om ibland. Häng upp stavar om 4x4 cm i bomullsnöre i ugnen från galler. dropplåt under. 30 timmar i 60 grader. Varmluftsugn, annars en gaffel eller nåt i ugnsluckan så att ångan försvinner.

Jag tog en älgstek om 1225 gr, blev till 544 gram efter torkning.
Husqvarna 30.06, Merkel S/S kal 12, Marlin 22 LR, BRNO kombi 12/7.65
Jaktlabrador
zappajagaren
 
Inlägg: 245
Blev medlem: 30 aug 2013, 11:30

Re: Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav klöfver » 14 nov 2014, 23:08

Verkligen kul att det blev bra respons även här inne på mitt recept :) Med vänlig hälsning, Robert
Blaser R93 308 / Stalon Whisper Magnum
Aimpoint micro - Leupold V-XR 4-12x50


Folke Dahlberg 1900 Lyx 30-06 /
SoB Biebertal Wetzlar 1.5-6x 42


Tikka 412S 12/76 - 6.5x55 /
SoB Zenith 1-4x24


Tikka 412S cal.12/76
Användarvisningsbild
klöfver
 
Inlägg: 69
Blev medlem: 23 nov 2012, 11:09
Ort: Borlänge

Re: Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav erfo02 » 14 nov 2014, 23:17

Gör ungefär likadant men använder en svamptork. Flera våningar där köttet läggs efter saltlagen.
Sköljer också köttet i färskvatten innan själva torkningen påbörjas.
Eric
Användarvisningsbild
erfo02
 
Inlägg: 508
Blev medlem: 28 maj 2014, 08:33
Ort: Stockholm

Re: Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav magnus aw » 14 nov 2014, 23:20

Hmm.. Undrar om det funkar med vildsvin. Man får kanske hetta upp till ca 70 grader på slutet i så fall?
magnus aw
 
Inlägg: 84
Blev medlem: 23 jul 2012, 09:51

Re: Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav erfo02 » 16 nov 2014, 23:39

Nu börjar mitt kött bli klart i svamptorken faktiskt. Även om det är gott som f... så tycker jag fortfarande att det är väl salt. Vad gör jag för fel? Saltlagen är lägre än 10% och jag sköljer det med rent vatten innan torkningen men det hjälper tydligen inte. Hur lite salt kan man ha innan själva insaltningen tappar sin funktion dvs hindrar förruttning för det vill man ju inte ha som resultat.
Eric
Användarvisningsbild
erfo02
 
Inlägg: 508
Blev medlem: 28 maj 2014, 08:33
Ort: Stockholm

Re: Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav lsjonsson » 17 nov 2014, 06:32

Det ser gott ut! :D
/Stefan
Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.
Användarvisningsbild
lsjonsson
 
Inlägg: 37182
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Emigrerat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten via Aneby och Luleå. HV71- & IFK Göteborgsupp.

Re: Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav Tålsmarkaren » 18 nov 2014, 21:24

erfo02:
När vi skar köttet i för små bitar blev det på tok för salt - kanske prova med större bitar?
Tålsmarkaren
 
Inlägg: 653
Blev medlem: 10 nov 2009, 14:20

Re: Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav börje » 18 nov 2014, 21:30

magnus aw skrev:Hmm.. Undrar om det funkar med vildsvin. Man får kanske hetta upp till ca 70 grader på slutet i så fall?

Behövs nog inte ifall det är trikintestat.
Jakt är livet
Våga Vägra Varg!!
Finnstövaren Kempin Maija
Grållorna Körttilakian Ella (RIP), Karpaasin Marta o Karpaasin Zazza
Vähäsalon Penni (RIP)
Ordförande i Gnist´s beundrarskara
Ät inte den gula snön!
Wåga Wägra Hen
Användarvisningsbild
börje
 
Inlägg: 56212
Blev medlem: 16 aug 2004, 02:04
Ort: Finland, West Coast

Re: Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav zzzack » 18 nov 2014, 21:37

Man behöver inte göra saltlag, det går bra att torrsalta och lägga i en påse i kylen ca: tre dygn. Sen tar man fram det och lägger det i kallvatten ett tag och sköljer bort saltöverskottet på ytan , annars blir bitarna gråa när de torkat och legat ett tag.
Skyddsjägare.
Jag jagar inte för att få skjuta, jag skjuter för att kunna jaga.
zzzack
 
Inlägg: 619
Blev medlem: 08 dec 2012, 21:56
Ort: Skellefteå kommun

Re: Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav HKD » 18 nov 2014, 21:46

Bokmärke
HKD
 
Inlägg: 553
Blev medlem: 10 jun 2013, 13:40

Re: Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav zzzack » 18 nov 2014, 21:50

Vi brukar också ugnstorka hela ren- och rådjursbogar. Snittar dem djupt och saltar tre dygn, sen sköljer vi av och stoppar in dem i ugnen på mindre än 100 grader under rätt många timmar och drar på värmen lite extra sista halvtimmen så att det blir en stekskorpa. Fy klååån vå gott å karva i!!
Skyddsjägare.
Jag jagar inte för att få skjuta, jag skjuter för att kunna jaga.
zzzack
 
Inlägg: 619
Blev medlem: 08 dec 2012, 21:56
Ort: Skellefteå kommun

Re: Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav zappajagaren » 19 nov 2014, 10:29

En sak jag undrade över mtp receptet i Jaktjournalen. Jag skar upp i stavar och la sedan i saltlag. Sedan torkning. Det blev ganska salt. Borde jag istället lägga hela köttbiten i saltlag och sedan skära upp köttet i stavar, och till sist börja torkandet?
Husqvarna 30.06, Merkel S/S kal 12, Marlin 22 LR, BRNO kombi 12/7.65
Jaktlabrador
zappajagaren
 
Inlägg: 245
Blev medlem: 30 aug 2013, 11:30

Re: Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav Habermas » 24 nov 2014, 22:25

Bild

Nöjd med resultatet! Gjorde två 20 centimeters bitar av kotlettrad från rådjur. Tänker dock slänga i lite enbär i lagen nästa gång och kanske lite mera socker. De var inne i ca. 30h men var nog klara vid 24h.


/Habermas
Användarvisningsbild
Habermas
 
Inlägg: 791
Blev medlem: 12 jun 2013, 22:41

Re: Torka rådjur hemma i ugnen

Inläggav 71kO92 » 01 dec 2014, 19:52

hängt in lite vildsvins kött i ugnen... hoppas de blir bra
Bild
71kO92
 
Inlägg: 1085
Blev medlem: 14 jan 2013, 16:49

Nästa

Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron