Temperatur när köttet ligger i saltlake?

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Temperatur när köttet ligger i saltlake?

Inläggav Herr Andersson » 08 jul 2019, 13:40

Hej!

Ska göra min första laddning med rökt kött och står och kokar saltlake (eller saltlag).
Har en rostfr balja som jag tänkte salt köttet i. Märkte nu att den är för bred för kylskåpet...

Kan man ha saltningsprocessen i 20 grader (matkällare) eller behöver den stå och dra i kylskåpet?

Hur gör ni som rökt innan..?

Tacksam för svar.

/Kristian
"Våga värna om vildsvinen"
Ge det vilda den respekt det så väl förtjänar.
Herr Andersson
 
Inlägg: 650
Blev medlem: 11 jun 2006, 10:08
Ort: Skåne

Re: Temperatur när köttet ligger i saltlake?

Inläggav rajonbh » 08 jul 2019, 18:34

Det är väl inte att rekommendera, men det går ju oftast att lösa :)

Du borde kunna komma ner mot 15 grader i matkällaren?
Använd spruta för att minska ner tiden i lagen.
Jag hade även fryst ner saltlag i t.ex glassburkar. Vet inte hur stor balja du har, men en stor klump saltlagsis var 6-8 timme så bör temperaturen hålla sig bra. Lock på.
Användarvisningsbild
rajonbh
 
Inlägg: 719
Blev medlem: 10 nov 2008, 10:38
Ort: Småland

Re: Temperatur när köttet ligger i saltlake?

Inläggav fugazi » 08 jul 2019, 19:02

Ispåsar i lagen, byt vid behov.
fugazi
 
Inlägg: 223
Blev medlem: 28 okt 2018, 14:27

Re: Temperatur när köttet ligger i saltlake?

Inläggav eskmat » 08 jul 2019, 19:18

Den huvudsakliga anledningen till att t.ex. kött läggs i saltlake är ju för att konservera, att det skulle ta skada i 20°
tror jag inte på, då skulle det ju vara omöjligt att göra en "tjälknöl" då den tas direkt från ugnen och ner i saltlaken.
Det enda som kan göra drömmen omöjlig är rädslan att misslyckas.
Användarvisningsbild
eskmat
 
Inlägg: 2064
Blev medlem: 21 feb 2003, 17:03
Ort: Västerbotten och södra Lappland

Re: Temperatur när köttet ligger i saltlake?

Inläggav fugazi » 08 jul 2019, 19:20

Men den lägger du väl i kylen?
fugazi
 
Inlägg: 223
Blev medlem: 28 okt 2018, 14:27

Re: Temperatur när köttet ligger i saltlake?

Inläggav cmk » 08 jul 2019, 19:30

Antar att det är själva baljan som är för stor för kylen. Ett alternativ är väl då att lägga köttet i påsar med saltlag i kylen.
Användarvisningsbild
cmk
 
Inlägg: 2273
Blev medlem: 02 sep 2008, 16:31
Ort: Stockholm

Re: Temperatur när köttet ligger i saltlake?

Inläggav lone_wolf » 08 jul 2019, 20:56

Köttet kan bra ligga I 20 grader eftersom saltlaken hindrar (eller sänker avsevärt) tillväxt av mikrober och bakterier. MEN i 20 grader så går processen mycket fortare än in ett kylskåp med 4 grader.

En tumregel är att kemiska prosesser går dubbelt snabbare om temperaturen höjs 10 grader, så köttet bör vara klart på en tredjedel av tiden. Det här förstås rent teoretiskt….förr eller senare är köttet genomsaltat och tar inte mer salt, dvs det är ingen vits att låta det ligga kvar i lagen. Ifall receptet innehåller kryddor kan det hända att det blir för stark kryddsmak.
Baikal Margo, CZ Shadow, CZ-75b, CZ-Kadet, Ruger MK II, Tokarev-T33, Glock-17, Sako A7, Uronen Precision AR-15, Benelli Supernova, Saiga-12, Baikal-IJ18, Ruger SR-22, Custom 22, Sako Quad HB, Mosin-Nagant M91, Iver-Johnson 16, FN .22 short.
lone_wolf
 
Inlägg: 505
Blev medlem: 29 jul 2013, 15:10

Re: Temperatur när köttet ligger i saltlake?

Inläggav VIL » 08 jul 2019, 21:04

Är inte den kemiska processen här enkel diffussion? Isf borde själva saltningen bara gå marginellt snabbare av att temperaturen höjs från säg 277K till 290K.
Bra tips dock med fryst saltlake som man kan slänga i med jämna mellanrum.
VIL
 
Inlägg: 302
Blev medlem: 31 maj 2005, 21:57

Re: Temperatur när köttet ligger i saltlake?

Inläggav pininhakan » 08 jul 2019, 21:19

Jag hade lake i vårens värmebölja... blev bra!
Användarvisningsbild
pininhakan
 
Inlägg: 3939
Blev medlem: 07 maj 2008, 05:40
Ort: västmanland

Re: Temperatur när köttet ligger i saltlake?

Inläggav lone_wolf » 08 jul 2019, 21:33

VIL skrev:Är inte den kemiska processen här enkel diffussion? Isf borde själva saltningen bara gå marginellt snabbare av att temperaturen höjs från säg 277K till 290K.
Bra tips dock med fryst saltlake som man kan slänga i med jämna mellanrum.


Som sagt en tumregeln är att +10 C-> 2x hastighet . Jag läste högskolekemi på förra årtusendet :D. Diffusion är ju inte en kemisk reaktion så det är mycket möjligt att prosessen inte blir snabbare. Det viktiga är i alla fall att att saltlaken bör förhindra oönskad bakterie/mikrobtillväxt.
Baikal Margo, CZ Shadow, CZ-75b, CZ-Kadet, Ruger MK II, Tokarev-T33, Glock-17, Sako A7, Uronen Precision AR-15, Benelli Supernova, Saiga-12, Baikal-IJ18, Ruger SR-22, Custom 22, Sako Quad HB, Mosin-Nagant M91, Iver-Johnson 16, FN .22 short.
lone_wolf
 
Inlägg: 505
Blev medlem: 29 jul 2013, 15:10

Re: Temperatur när köttet ligger i saltlake?

Inläggav Herr Andersson » 08 jul 2019, 21:54

Hej alla och tack för tankar och idéer.

Det du skriver cmk kan kanske vara en lösning dvs att lägga det i påsar med saltlake.
Har vaccumpackare så det kanske är en idé att lägga i kött, på med lake och vacca.

Någon som gjort så?

/Kristian
"Våga värna om vildsvinen"
Ge det vilda den respekt det så väl förtjänar.
Herr Andersson
 
Inlägg: 650
Blev medlem: 11 jun 2006, 10:08
Ort: Skåne

Re: Temperatur när köttet ligger i saltlake?

Inläggav HeMo » 08 jul 2019, 22:42

Har inte testat det, men har funderat på det och tror det funkar utmärkt.
Tänk dock på utspädningseffekten som nissesbror (tror jag det var) redogjort för i en annan tråd. Dvs det ska vara ymnigt med saltlag, annars gör vätskan i köttet att saltlagen späds ut avsevärt och det blir inte den salthalt du avser att ha.
HeMo
 
Inlägg: 206
Blev medlem: 15 aug 2013, 23:03

Re: Temperatur när köttet ligger i saltlake?

Inläggav fugazi » 08 jul 2019, 23:14

Herr Andersson skrev:Hej alla och tack för tankar och idéer.

Det du skriver cmk kan kanske vara en lösning dvs att lägga det i påsar med saltlake.
Har vaccumpackare så det kanske är en idé att lägga i kött, på med lake och vacca.

Någon som gjort så?

/Kristian

Ja (alltid, typ nästan), senast en kalvtunga.
fugazi
 
Inlägg: 223
Blev medlem: 28 okt 2018, 14:27

Re: Temperatur när köttet ligger i saltlake?

Inläggav Limpan » 10 jul 2019, 17:59

Använd INTE rostfritt. Det rostar som satan av saltet. Plast byttor eller påsar rekommenderas. Temperatur mindre viktigt men det tar saltet snabbare om det är varmt. Inga högskolepoäng bara praktiskt utövande. Saltade stor Sik efter rökning i går. Så jäkla gott.
Limpan
 
Inlägg: 201
Blev medlem: 13 maj 2005, 18:23

Re: Temperatur när köttet ligger i saltlake?

Inläggav micke w » 10 jul 2019, 18:32

Limpan skrev:Använd INTE rostfritt. Det rostar som satan av saltet. Plast byttor eller påsar rekommenderas. Temperatur mindre viktigt men det tar saltet snabbare om det är varmt. Inga högskolepoäng bara praktiskt utövande. Saltade stor Sik efter rökning i går. Så jäkla gott.


Jag saltar även köttet efter rökning, det blir alltid perfekt då. Blir ju samma princip som när man gör en tjälknöl
Användarvisningsbild
micke w
 
Inlägg: 1472
Blev medlem: 06 feb 2016, 21:31
Ort: Väst om Sundsvall

Re: Temperatur när köttet ligger i saltlake?

Inläggav fugazi » 10 jul 2019, 19:34

Limpan skrev:Använd INTE rostfritt. Det rostar som satan av saltet...

Köper du från Kina eller?
Har ALDRIG fått nåt att rosta av saltlag...

Salta efter rökningen är otäckt bra.
*Saltoman*


Nån annan än jag som rökt siklöga?
Sjukt bra...
fugazi
 
Inlägg: 223
Blev medlem: 28 okt 2018, 14:27

Re: Temperatur när köttet ligger i saltlake?

Inläggav PerT » 10 jul 2019, 22:44

Sprutsaltning minskar risken att nån stor bit råkar ut för att saltet inte nå in i tid, dvs att köttet surnar.
PerT
 
Inlägg: 917
Blev medlem: 02 aug 2012, 14:40

Re: Temperatur när köttet ligger i saltlake?

Inläggav greyling » 11 jul 2019, 01:38

Herr Andersson skrev:Hej alla och tack för tankar och idéer.

Det du skriver cmk kan kanske vara en lösning dvs att lägga det i påsar med saltlake.
Har vaccumpackare så det kanske är en idé att lägga i kött, på med lake och vacca.

Någon som gjort så?

/Kristian


Det eller kyla med ispåsar (eller typ Pet flaskor) är bra tips. Skit i de andra. Man brukar säga att saltlake drar in en cm per dygn. Inte helt bra om det ruttnar i mitten även om det säkert inte är farligt kan det bli en skum smak
Greyling
Användarvisningsbild
greyling
 
Inlägg: 4817
Blev medlem: 09 nov 2009, 22:47
Ort: Jagar nära Fjollträsk och i Jämtland


Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster