Torka kött

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: Fritz Kraut, taxen

Re: Torka kött

Inläggav lsjonsson » 16 apr 2018, 21:08

KalleT skrev:
r1no1 skrev:Torrsalta gör man med grovsalt och absolut inte längre än 8-12 timmar.
Sen ska köttet sköljas väl och läggas i blöt i minst 1 timme gärna två för att dra ut ytsaltet.
Annars får du vitt kött pga saltet.
Tre dagar lär du har så jävla salt kött att det är oätligt.



Jajjamen,undra vart jag fick 3 dagar ifrån :) sköljer man köttet i vanligt vatten,lakar man inte bort saltet och tillför bakterier ifrån vattnet?

sen e de bara å hänga då ?


Det är den tiden köttet ska ligga i slatlagen.

9 l vatten

6 dl grovsalt

1,5 dl socker

Koka upp vatten, grovsalt och socker så att det löser sig i vattnet och rör om samtidigt. När detta är gjort tar Du bort kastrullen från plattan och ställer den på kylning. Förslagsvis ute och utan lock så går det fortast.

Köttet ska vara delat och tinat innan det läggs i saltlagen.

3 dygn ska köttet ligga i saltlagen skuret i ca. 3 cm i diam tjocka korvar. Vänd på köttet medan det ligger i saltlagen så att det får samma gråaktiga färg runt om. Minst 3 v. på norrsidan på huset men ändå luftigt och ingen sol och har ni tillgång till en carport så är det ännu bättre med bra luftcirkulation.
/Stefan
Det enda sättet att upptäcka gränserna för det möjliga är att gå en liten bit förbi dem in i det omöjliga. /Arthur C. Clarke
Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.
Användarvisningsbild
lsjonsson
 
Inlägg: 27302
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Utvandrat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten, Sweden. HV 71 & IFK Göteborg-supporter

Re: Torka kött

Inläggav r1no1 » 16 apr 2018, 21:31

Man sköljer med kallt rent vatten och lägger köttet att dra i kallt rent vatten.
Jag själv låter köttet torka en stund på galler för att sedan smörjas in med ett tunt lager olivolja som fördröjer torkningen lite.
Men då torkar jag i låda med datafläkt.


KalleT skrev:
r1no1 skrev:Torrsalta gör man med grovsalt och absolut inte längre än 8-12 timmar.
Sen ska köttet sköljas väl och läggas i blöt i minst 1 timme gärna två för att dra ut ytsaltet.
Annars får du vitt kött pga saltet.
Tre dagar lär du har så jävla salt kött att det är oätligt.



Jajjamen,undra vart jag fick 3 dagar ifrån :) sköljer man köttet i vanligt vatten,lakar man inte bort saltet och tillför bakterier ifrån vattnet?

sen e de bara å hänga då ?
Användarvisningsbild
r1no1
 
Inlägg: 3019
Blev medlem: 30 aug 2008, 14:32

Föregående

Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster