Prickar på väl hängt kött

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: Fritz Kraut, taxen

Prickar på väl hängt kött

Inläggav Torpalasse » 13 jan 2018, 18:18

Jag fällde för drygt 2 veckor sedan en dovhjort. Den har hängt i maskinhallen till nu då jag inte haft tid att ta det, men ska göra det imorgon. Uppskattar märningen till 50 dygnsgrader ca. 16 dgr*3 grader
Det har sista dagarna blivit en småprickig yta på kroppen, mest på vad och bogbitarna. Inget där köttet är skuret, endast där den är flådd så att säga.
Prickarna är ca 0,5mm i storlek och täcker ganska jämt. När man drar med fingret blir det som lite smetigt bara. Är detta ngt förstadie till mögel, vätska som drar ur köttet men är inneslutet? Det luktar inget och jag kommer stycka som vanligt men skälja och torka av bitarna innan.
Ngn som varit med om detta eller vet vad det beror på mer än att köttet hängt länge?
Browning AB3, 308win. Stalon w110, Nikon monarch e 2,5-10x56
Carl Gustaf 1900, 30-06. Nikon monarch 1-4x20
Husqvarna 1722, 22lr. Bushnell Elite 3200 3-9x40
Merkel 32, 12/12/7x57r. Pecar Berlin 4x32
Browning cynergy, 12
Miroku 7000, 12
Torpalasse
 
Inlägg: 1947
Blev medlem: 16 maj 2013, 09:52

Re: Prickar på väl hängt kött

Inläggav potatiskastare » 13 jan 2018, 18:27

Jag gissar på mögel eller bakterier. Det låter så när du säger smetigt. För att kött skaml kunna hänga länge skall ytorna vara torra. Det positiva med hängmörning kommer inifrån. Det negativa utifrån.

Troligen kan du få rätt på köttet om du putsar av det.
Bleifrei – profitieren statt diskutieren
Brenneke
Användarvisningsbild
potatiskastare
Moderator
 
Inlägg: 8939
Blev medlem: 12 nov 2002, 21:37
Ort: Västergötland

Re: Prickar på väl hängt kött

Inläggav kumpe » 13 jan 2018, 18:53

Var med om exakt samma sak med ett vildsvin för några veckor sedan. Hade inte ens hängt överdrivet länge (40-50 dygnsgrader) men miljön var nog lite för fuktig. Torkade bort med ättika, köttet såg fint ut och luktade inte. Har dock inte hunnit smaka än men är inte så orolig att det ska ha blivit dåligt.
Har förut varit med om kött som blivit angripet p.g.a. dålig hygien, och det har sett helt annorlunda ut, och luktat så inåt. Därför misstänker jag att detta fenomen orsakas av fukt.
Användarvisningsbild
kumpe
 
Inlägg: 612
Blev medlem: 30 jul 2012, 22:57
Ort: Järfälla

Re: Prickar på väl hängt kött

Inläggav Torpalasse » 13 jan 2018, 18:55

kumpe skrev:Var med om exakt samma sak med ett vildsvin för några veckor sedan. Hade inte ens hängt överdrivet länge (40-50 dygnsgrader) men miljön var nog lite för fuktig. Torkade bort med ättika, köttet såg fint ut och luktade inte. Har dock inte hunnit smaka än men är inte så orolig att det ska ha blivit dåligt.
Har förut varit med om kött som blivit angripet p.g.a. dålig hygien, och det har sett helt annorlunda ut, och luktat så inåt. Därför misstänker jag att detta fenomen orsakas av fukt.


Ja vädret på västkusten har ju inte varit av det torrare slaget direkt.
Ska ta nån bild och lägga till imorgon.
Browning AB3, 308win. Stalon w110, Nikon monarch e 2,5-10x56
Carl Gustaf 1900, 30-06. Nikon monarch 1-4x20
Husqvarna 1722, 22lr. Bushnell Elite 3200 3-9x40
Merkel 32, 12/12/7x57r. Pecar Berlin 4x32
Browning cynergy, 12
Miroku 7000, 12
Torpalasse
 
Inlägg: 1947
Blev medlem: 16 maj 2013, 09:52

Re: Prickar på väl hängt kött

Inläggav Abana » 13 jan 2018, 19:08

Som sagt det later som om det har hängt lite for fuktigt. Det borde inte vara någon fara. Ta och spraya lite attika pa't det, torka av möglet, spraya igen, och stycka som vanligt. Jag skulle inte skölja med vatten for det gör oftast att bakterier far runt over allt vilket ar onödigt. Vatten far det att se "snyggt" ut men det ar mindre viktigt i det har fallet.
50 dygnsgrader ar ingen överdrift for dovhjort om det hanger i ratt luftfuktighet och temp, vi hanger ofta längre an sa...
Senast redigerad av Abana 14 jan 2018, 00:05, redigerad totalt 1 gång.
Jonas


Rem Seven .358W
Rem 700 6.5x47L
sako forester 308
tikka hirwester 6,5x55
Husq m310 AS 12x65
remington 11 cal. 20
Användarvisningsbild
Abana
 
Inlägg: 982
Blev medlem: 05 mar 2003, 16:22
Ort: Stockholm

Re: Prickar på väl hängt kött

Inläggav pininhakan » 13 jan 2018, 22:55

Torka av med ättika....
Hänger alltid till detta uppstår på innerfilen o bukhålan. Först då flår jag av skinnet.

Detta i ett skapligt torrt garage.
Användarvisningsbild
pininhakan
 
Inlägg: 2983
Blev medlem: 07 maj 2008, 05:40
Ort: västmanland

Re: Prickar på väl hängt kött

Inläggav Torpalasse » 14 jan 2018, 10:27

Som på bild. Lite glansigt prickigt.
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Browning AB3, 308win. Stalon w110, Nikon monarch e 2,5-10x56
Carl Gustaf 1900, 30-06. Nikon monarch 1-4x20
Husqvarna 1722, 22lr. Bushnell Elite 3200 3-9x40
Merkel 32, 12/12/7x57r. Pecar Berlin 4x32
Browning cynergy, 12
Miroku 7000, 12
Torpalasse
 
Inlägg: 1947
Blev medlem: 16 maj 2013, 09:52

Re: Prickar på väl hängt kött

Inläggav PeterSundelin » 14 jan 2018, 10:31

Mögel/bakterier
När nån besvarar en fråga om en Remington 700 med uppmaningen att köpa en Sauer STR eller en Tikka T3 så dör en söt kattunge!
PeterSundelin
 
Inlägg: 1247
Blev medlem: 04 mar 2004, 11:48
Ort: Sweden

Re: Prickar på väl hängt kött

Inläggav Torpalasse » 14 jan 2018, 10:43

PeterSundelin skrev:Mögel/bakterier


Japp. Misstänker det med. Bogarna var rätt blodsprängda så dom får tyvärr gå i hinken.
Browning AB3, 308win. Stalon w110, Nikon monarch e 2,5-10x56
Carl Gustaf 1900, 30-06. Nikon monarch 1-4x20
Husqvarna 1722, 22lr. Bushnell Elite 3200 3-9x40
Merkel 32, 12/12/7x57r. Pecar Berlin 4x32
Browning cynergy, 12
Miroku 7000, 12
Torpalasse
 
Inlägg: 1947
Blev medlem: 16 maj 2013, 09:52

Re: Prickar på väl hängt kött

Inläggav PeterSundelin » 14 jan 2018, 10:48

Torpalasse skrev:
PeterSundelin skrev:Mögel/bakterier


Japp. Misstänker det med. Bogarna var rätt blodsprängda så dom får tyvärr gå i hinken.


Inte helt lätt att avgöra vad som går att tvätta bort med ättika, men lukten kan ju ge lite vägledning. Vi brukar skära bort rätt friskt när det blir sådär
När nån besvarar en fråga om en Remington 700 med uppmaningen att köpa en Sauer STR eller en Tikka T3 så dör en söt kattunge!
PeterSundelin
 
Inlägg: 1247
Blev medlem: 04 mar 2004, 11:48
Ort: Sweden

Re: Prickar på väl hängt kött

Inläggav Dansken » 14 jan 2018, 11:30

Har själv varit med om en älg som hängde ganska länge. Den hängde dock i en luftig trälada i Dalarna och var torr och fin. Det blev små vita prickar över hela kroppen. Slaktaren sa det var en form av mögel. Han skar nån millimeter av ytan med en vass kniv och "delikatess styckade" den.
Förmodligen det godaste och möraste älgkött jag har ätet.
Din hjort ser "blank" ut och det har varit mycket fuktigt i luften denna höst och vinter.
Lukta på den: näsan är din bästa vän. Hör vad slaktaren säger. Jag tror du kommer att få gott kött av den.
.30-06 - 111 Years young- Still going strong..
A Man's Got to Know his Limitations
Clint Eastwood
Avatarbild: copyright fotograf Rikako Fujita..
Användarvisningsbild
Dansken
 
Inlägg: 13577
Blev medlem: 10 mar 2006, 14:49
Ort: Gnällbältet

Re: Prickar på väl hängt kött

Inläggav Speedy » 14 jan 2018, 11:46

Jag tycker det där ser ut att sitta i hinnan som omsluter köttet. Ta en kniv och lätta på hinnan så att du kan putsa bort den. Den nya ytan på köttet tror jag kommer vara fritt från det där och du kommer ha ett fint kött att äta. Börja i vart fall där.
Waidmannsheil!
Användarvisningsbild
Speedy
 
Inlägg: 2580
Blev medlem: 15 nov 2012, 19:59
Ort: Rimbo/Täby

Re: Prickar på väl hängt kött

Inläggav Torpalasse » 14 jan 2018, 14:05

Som sagt, bogarna fick ryka då dom ändå var lite sura av blodsprängt.
Inte nöjd alls med ttsx faktiskt. Denna hjorten var skjuten bakom bog men trots det blodigt ner till vaderna på båda frambenen för att inte tala om hut det såg ut i "armhålan".
In och utgångshål som en femkrona.
Sett samma tendenser på de båda bockar jag skjutit med nulan tidigare i höst.
Har inte upplevt det lika illa med Federal fusion 180gr i 30-06.
Browning AB3, 308win. Stalon w110, Nikon monarch e 2,5-10x56
Carl Gustaf 1900, 30-06. Nikon monarch 1-4x20
Husqvarna 1722, 22lr. Bushnell Elite 3200 3-9x40
Merkel 32, 12/12/7x57r. Pecar Berlin 4x32
Browning cynergy, 12
Miroku 7000, 12
Torpalasse
 
Inlägg: 1947
Blev medlem: 16 maj 2013, 09:52


Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst